2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem tudjuk, mi a SUP, de csináljuk

Hirdetés

Nem tudjuk, mi a SUP, de csináljuk

Annyira nyilvánvaló valamilyen nagyobb darab uszadékfán, deszkán, tutajon állva siklani, hogy az emberiség már sok ezer éve űzi ezt a műfajt valamilyen formában. Vadásztak, halásztak, vagy éppen az éj leple alatt halkan megközelítették rajtuk az ellenséget. Peruban például a nádból font caballitos de totorákon állnak és eveznek az ősi idők óta.

SUP-deszkások (állószörfösök) a rajt előtt a 10. alkalommal megrendezett Balaton-átevezésen Fonyód közelében 2021. augusztus 28-án

SUP-deszkások (állószörfösök) a rajt előtt a 10. alkalommal megrendezett Balaton-átevezésen Fonyód közelében 2021. augusztus 28-án

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Ennek alakja már hasonlít az utóbbi évek legfrissebb őrületéhez, a világon mindenhol futótűzként terjedő SUP-mániához. A név is onnan ered, hogy állva evezés (Stand Up Paddling, ami szintén lehet comedy, csak másképpen). Ausztrália és Új-Zéland felfedezője, James Cook kapitány szörföző hawaiiakat látott 1778-ban, amint koafából készült deszkákon eveztek peckesen állva. A vezetőnek volt a leghosszabb szörfje, akár öt méter hosszú, a többieknek 2-3 méter, attól függően, milyen státuszt töltöttek be a közösségben.

Hirdetés

Eddig nem is lenne semmi különös, de ordít a kérdés:

mi tartott mostanáig?

Miért kellett a kétezres évekig várni arra, hogy tömegek egyensúlyozzanak deszkákon? És hogy a halászó népek úszóalkalmatosságai trendi önálló sportággá alakuljanak?

Hogy jobban láthassunk?

Az egyik legenda szerint az 1940-es években a híres Waikiki-tengerpart (Hawaii) szörfoktatói kezdtek el SUP-szerű deszkákat használni, hogy felállva jobban láthassák és instruálhassák a tanítványokat. Az irányváltáshoz pedig evezőket használtak. Az eredeti szörfösök is arra törekednek, hogy felálljanak a deszkára, de ahhoz, hogy kijussanak a hullámzónába, és szerencsés esetben végigszáguldjanak egy jól fejlett, méretes hullámcsőben, a deszkára fekve ki kell evezniük. A kezükkel.

Hogy friss levegőn cigizhessünk?

Egy másik történet szerint az 1950-es években a bizonyos Ah Choy fivérek azért ragadtak evezőlapátot, hogy közelebbről tudják fotózni társaikat. Ráadásul sokszor cigarettázással ütötték el az időt a friss tengeri levegőn. A cigit a karjukra erősítve vitték magukkal, pont úgy, ahogy apjuk is tette, aki egy térdsérülés miatt szinte csak állni tudott már a deszkán, és két bláz között kenulapáttal hajtotta magát előre.

Bármi előfordulhatott, de az biztos, hogy a nagy áttörést egy 2004-es Buffalo Big Board Contest nevű verseny hozta el, ahol más szörfszámok mellett már SUP-pal is rendeztek futamot. A versenyről készült fotók és videók divatot teremtettek, és egyre többen billegtek, vagy siklottak befelé evezve a habokba.

Azonkívül, hogy állva evezés egy deszkán, már csak azt kell tisztázni: mi valójában a SUP? Merthogy két világszövetség kapott össze a hóbort besorolásán. 

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/09/11/nem-tudjuk-mi-a-sup-de-csinaljuk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …