2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem segít a fáradtságon a kávé, sőt nagyon is szenvedhetünk tőle

Hirdetés

Nem segít a fáradtságon a kávé, sőt nagyon is szenvedhetünk tőle

Amikor reggel felébredünk, a legtöbben egy csésze kávéért nyúlunk, hogy megadja nekünk a szükséges lendületet az egész naphoz. Nem csak reggelente azonban, ugyanis a világ lakossága a becslések szerint több mint kétmilliárd csésze kávét iszik meg naponta annak reményében, hogy némi energiához jusson a koffeines italtól, akár reggel, akár a munkában vagy onnan hazaérve.

Hiába gondoljuk azonban, hogy a kávé ad energiát ahhoz, hogy átvészeljük a reggelt és a fárasztó, soha véget nem érő hétköznapokat, ugyanis a koffein nem ad annyit, mint azt gondolnánk: a szakértők szerint csak kölcsönzi az energiát, amiért később komolyan megfizethetünk. A kávé fő stimulánsa a koffein, amely megváltoztatja az agyunk sejtjei és az adenozin nevű vegyület közötti kölcsönhatást – a kávé lényegében semlegesíti az adenozin fékező, nyugtató hatását. 

De mi az az adenozin? Ez egy gátló neurotranszmitter, amely szerepet játszik az alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében is, azaz fontos része az alvási és ébrenléti ciklusunkat szabályozó rendszernek, illetve felel azért is, hogy a magas intenzitású aktivitás fáradtsághoz vezessen.

Hirdetés

Rövid távon energikusabbak leszünk, de később hatványozottan szenvedhetünk

A hétköznapokban, ahogy a teendőinket végezzük, az adenozinszint megemelkedik, mivel az energia felhasználásra kerül a sejtjeinkben. Végül az adenozin a receptorához (a sejtek jeleket fogadó részeihez) kötődik, ami arra utasítja a sejteket, hogy azok lelassuljanak, így idővel álmosnak érezzük magunkat. Emiatt érezzük magunkat fáradtnak egy mozgalmas nap után vagy komolyabb fizikai megterhelést követően is.

Amíg alszunk, az energiafelhasználás azonban csökken, így csökken az adenozinszint is, emiatt reggel jó esetben sikerül kipihenten ébrednünk, már amennyiben persze eleget alszunk – írja a The Conversation.

Ha még fáradtnak érzi magát akkor is, amikor felébredt, a koffein – azaz a kávé fogyasztása – rövid távon valóban megoldhatja a problémát, mivel a koffein az adenozinreceptorhoz kötődve fejti ki hatását, megakadályozva az adenozin kötődését – így az álmos, fáradt érzés előidézését is.

Mindennek azonban nem csak pozitív vonzata van. Sőt…

Bár energizáló érzés ez a kis koffeinbeavatkozás a kávéval, ez sokkal inkább energia kölcsönzése, mintsem energia nyerése. Ez azért van, mert

a koffein csak blokkolja az adenozint, nem pedig eltünteti, így végül amikor a koffein lebomlik, elengedi a receptorokat és az összes adenozint, ami addig felhalmozódott, és az álmosság visszatér – sokszor hatványozottan.

Ezért fordulhat elő, hogy a reggeli kávé ellenére néhány óra elteltével még fáradtabbnak érezzük magunkat, mint akkor, amikor elfogyasztottuk. Emiatt kijelenthető, hogy a koffein energiaadósságát végül mindig vissza kell fizetni. Rövid távon persze mindenképpen hasznos lehet, de nem tud csodát tenni. Ahhoz, hogy energiát termeljünk, és újra energiával töltsük fel a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/04/kave-kavefogyasztas-koffein-faradtsag-tevhit-adenozin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …