2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem mindegy, hogy laborban vagy nádasban mérik az adatokat

Hirdetés

Nem mindegy, hogy laborban vagy nádasban mérik az adatokat

A kutatók azon dolgoznak, hogy megértsék, hogyan hat az emberi tevékenység az állatokra és természetes élőhelyeikre, de ehhez kritikus fontosságú, hogy a felhasznált adatok ökológiailag érvényesek legyenek.

Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a hajók zaja hogy befolyásolja az óceáni varangyhalakat a partközeli élőhelyeiken, és jelentős különbségeket talált a halak viselkedésében, ha laborban vagy ha terepen hallják a zajt. Ezek a különbségek a kutatókat rossz következtetésekre vezethetik.

A legtöbb zajtanulmányt laboratóriumban végezték, és csak kevesen vizsgálták azt, hogy a tesztelési környezet hogyan befolyásolja a zajra adott viselkedési reakciókat

– magyarázza Sigal Balshine, a McMaster Egyetem Pszichológiai, Idegtudományi és Viselkedési Tanszékének professzora, a munka társfelügyelője.

Hirdetés

Mackenzie Woods, a Victoria Egyetem mesterszakos hallgatója Balshine-nal dolgozik, szerinte a fogságban lévő állatok mintázatai, mérési eredményei a vadonban teljesen irreálisak. A laboratóriumban a fészket őrző hím halak agresszívabban viselkedtek egy szimulált ragadozóval szemben, amikor csónakzaj hallatszott. Noha csak üres fészket őriztek, fokozták a védekező és óvó attitűdöt, például agresszíven kinyújtották mellúszóikat, hogy nagyobbnak és fenyegetőbbnek tűnjenek. A terepen a halak még aktívabbak voltak az ikrákra támadókkal szemben, de kiderült, hogy a zaj mértéke nem befolyásolta a magatartásukat.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/16/laboratorium-kornyezet-varangyhal-zaj-reakcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért pont szőlőből készítünk bort?

Miért pont szőlőből készítünk bort?

A kérdés elsőre erőltetett álértetlenségnek tűnik, hiszen tudjuk jól, hogy a bor egyidős a civilizációval, …