2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem kell rágörcsölni a tavaszi nagytakarításra

Hirdetés

Nem kell rágörcsölni a tavaszi nagytakarításra

Közeledik a húsvét, berobban végre a tavasz, és a hosszabbra nyúló nappalok, a betűző nap hirtelen láttatni engedi a porcicákat, a polcokon pihenő mocskot és pókhálókat. Rohanunk a porszívóért, a felmosóvödörért, a moppért és a rongyért, hogy tisztává varázsoljuk az eddig a téli sötétség jótékony homályába burkolózó felületeket. De jót teszünk–e ezzel? Egyrészt egy hét múlva mindent kezdhetünk elölről, másrészt nem is ezekkel az apró porszemcsékkel van a fő gond, mert ez csak ártalmatlan és könnyű piszok, hanem a higiéniával.

GettyImages-83989618

Fotó: Gravity Images / Getty Images Hungary

A kosz és a higiénia közti differenciálás a lényeges a házon belül, olvashatjuk a BBC-n. 

Nem kell annyit puceválni!

A koronavírus-járvány szinte mindenkit első osztályú takarítóvá tett: suvickoltuk a kilincseket, a kapcsolókat, a csengőket, minden felületet, amit sűrűn érintettünk és amihez mások is hozzáfértek. Sally Bloomfield, az Otthoni Higiéniával Foglalkozó Nemzetközi Tudományos Fórum elnöke azonban aggodalmait fejezte ki a véget nem érő puceválás miatt. Szerinte a súrolás nem helyettesítheti a hatékony higiéniát.

Hirdetés

Az emberekben kialakult a tisztaság rögeszméje, hogy megvédjék magukat a kórokozóktól

– jegyzi meg Bloomfield. A kosztól, a rossz szagtól való undorodás lehet, hogy a DNS-ünkben van?A higiénia és a tisztaság azonban két nagyon különböző dolog.

A porszívózással vagy mosással kivívott tisztaság nem egyenlő a káros mikrobák elleni védelemmel.

Szerinte „célzott higiéniát” kell alkalmaznunk a mindennapokban, fel kell ismernünk, hogy terjednek a káros mikrobák, jellemzően a nyers élelmiszerekkel, a vécével, az állatokkal, orrfújással, a kukával érintkezve. Ezek a mikroba-veszélyes helyzetek és nem a házipor!

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/04/01/tavasz-nagytakaritas-mikroba-allergia-betegseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …