2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem jó lottómilliomosnak lenni

Hirdetés

Nem jó lottómilliomosnak lenni

Giacomo Casanova, a híres kalandor, amikor megszökött a velencei ólomkamrák börtönéből, Párizsban felkereste az egykori velencei francia követet, és beajánlotta világraszóló ötletét, az őseredeti lottó ötletét. És meggazdagodott. Voltaire, a felvilágosult gondolkodó pedig matematikus barátjával játszotta meg kora legnagyobb nyereményét, és nem voltak többé anyagi gondjai (csak a születési nemesség nevetséges intézményét korholta végeláthatatlanul, jogosan). Mindegyikük az 1700-as években bontott kreatív vitorlát.  

A francia író és filozófus, Voltaire portréja

A francia író és filozófus, Voltaire portréja

Fotó: Culture Club / Getty Images Hungary

De vélhetően egyikük sem szenvedett a hirtelen meggazdagodás szindrómában (sudden wealth syndrome, SWS). Merthogy csak 1997 óta kénytelenek a pszichológusok a lottómilliomosok eszement tüneteit önálló diagnózissá, sőt betegséggé fogalmazni.

Hirdetés

Sejtjük, akár tudjuk is, hogy ha hirtelen gazdaggá válnánk, minden megváltozna. A világhoz való képünk, hozzáállásunk hozzátartozóinkhoz, barátainkhoz és még sokkal több is. Kilépnénk koordinátarendszerünkből, asztalt bontanánk, és azt gondolnánk, hogy boldogan élnénk a világban, míg meg nem halunk. Ránk zúdulna a lehetőségek végtelenje, azt gondolnánk, mindent megtehetnénk, amit csak szeretnénk, és beteljesedne minden álmunk. Mi kellene ennél jobb? Dolce vita! 

Nagy szerencse, nagy gond?

Csakhogy pszichológusok és a tapasztalat szerint nagyon nem így történik. Hiába képzelgünk egy életen át ölünkbe hulló hatalmas vagyonokat, ha váratlanul ránk zúdulna, és nem dolgoztunk meg érte (mert például lottón ütöttük meg a főnyereményt, vagy hirtelen örököltünk egy tetemes összeget, netán kriptovalutákkal kereskedünk koronavírus és háború idején), komoly krízist élhetünk át. 

Ááá, én nem fogok megőrülni, ha hirtelen multimilliomos lennék!

– mondjuk sokan. Hááát!

A máról holnapra vagyonossá váló ember állapotát Stephen Goldbart és Joan Di Furia kaliforniai pszichológusok írták le először, akik egy intézetet is alapítottak a kissé ködös nevű Pénz, Célok & Választások néven (Money, Meaning & Choices, MMCI). Nem voltak rossz helyen. A Szilícium-völgyben úgy ötven éve majdhogynem mindennapos a hirtelen meggazdagodás lehetősége (persze ahhoz tenni is kell valami lényegre törőt). Kutatások szerint arrafelé átlagosan 29 évesen érnek el odáig az újdonsült milliomosok, hogy úgy gondolják, nem kell már tovább dolgozniuk a megélhetésért, és abban a korban teszik fel a nagy kérdést is: mi célja az életemnek és a pénzemnek? 

San José városa a kaliforniai Szilícium-völgyben

San José városa a kaliforniai Szilícium-völgyben

Fotó: David McNew / Getty Images Hungary

Mifelénk kissé másként zajlik a gazdagodás. Az is csoda, hogy tudunk a győri hajléktalanpárról, Andraschek Lászlóékról, akik állítólag ma is jól beosztják a skandináv lottón 2013-ban nyert 626 millió forintjukat, de ők megszédültek a nagy lehetőségtől. Sofőr szállította őket, és bizony belekóstoltak a luxusba. Aztán észbe kaptak, és leszálltak a földre. 

De nem ez a jellemző. Már eleve nem szokás nálunk felfedni hirtelen-milliomos létünket, viszont nem is kötelező. Az Egyesült Államokban ellenben

mindössze 11 állam <a href="https://www.benefitspro.com/2021/02/05/can-lottery-winners-remain-anonymous-412-110766/?slreturn=20220413055237" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/05/14/nem-jo-lottomilliomosnak-lenni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …