2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem is karib-tengeri kalóz volt az „igazi” Jack Sparrow

Hirdetés

Nem is karib-tengeri kalóz volt az „igazi” Jack Sparrow

A Karib-tenger kalózainak Johnny Depp által megformált főszereplője: Jack Sparrow kitalált figura, de az egyik – talán legfontosabb – valóban élt kalóz, aki sok tekintetben feltűnően hasonlít rá, nem más, mint a legendás John Ward, a Földközi-tenger rettegett réme.

Többek között a BBC History weboldala, a History Extra is utánajárt, hogy Jack Sparrow karakterének melyik legendás kalóz szolgáltatta a mintát, és bár cikkünk „hőse” nem az egyedüli, az elég egyértelműnek tűnik, hogy ő hasonlít rá a leghatározottabban.

Jack Sparrow (Johnny Depp)

Hirdetés

Jack Sparrow (Johnny Depp)

Fotó: Shutterstock

Pedig a John Ward nevű brit kalózkapitány egykoron nem is a Karib-tengeren, hanem a világ másik felén, Észak-Afrika partjainál kalózkodott. Ward, aki a „Madárka” („Birdy”) becenevet érdemelte ki (amely egyben kapcsolódik az angol „Sparrow” szóhoz is, ugyanis az verebet jelent), korának egyik leghíresebb kalózává vált, aki több száz ember parancsnokaként portyázott és pusztított a hajózási útvonalakon a Barbár-part mentén.

Bár még a kalózkodás aranykora előtt járunk – amelyről általában azt mondják, hogy 1650-ben kezdődött –, azért ebben az időszakban, az 1500-as évek végén és az 1600-as évek elején is megvetették már a fedélzeten lábukat igazi kalózlegendák: Sir Francis Drake, Sir John Hawkins és Sir Richard Grenville, hogy csak pár példát említsünk azok közül, akik mind törvénytelen úton, a nyílt tengereken szereztek vagyont. Mégis a kevéssé ismert John Ward volt az, aki a legmeglepőbb karriert futotta be.

De ki is volt valójában John Ward? És miben hasonlít még Jack Sparrow-ra? 

A spanyolok „legyőzhetetlen armadának” hívták a hatalmas hajóhadukat, így kézenfekvő volt, hogy le is győzték azt az angolok 1588-ban

A spanyolok „legyőzhetetlen armadának” hívták a hatalmas hajóhadukat, így kézenfekvő volt, hogy le is győzték azt az angolok 1588-ban

Fotó: Wikipedia

A veterán „armadás” legális kalóznak áll

Ward 1553 körül született elszegényedett családban, és korai életét azzal töltötte, hogy szülőhelye, Kent árapályos vizeiben halászott. Igazi semmirekellő volt, aki ideje nagy részét részegeskedéssel töltötte, „mélabúsan ült, és folyton lamentált mások szerencséje miatt” – mesélte róla kortársa.

Tengerészként részt vett a spanyol armada 1588-as legyőzésében, és utána sejlett fel először, hogy milyen tehetséges lesz. Ward utána „privateerré” vált, ami a kalózkodás félig legális formája, mellyel I. Erzsébet engedélyt adott mindazoknak, akik a gyűlölt spanyolok hajóit akarták kifosztani – öt és tíz százalék sápért cserébe, melyek egyaránt a brit koronát, illetve a „lord nagyadmirális” (High Lord Admiral) ügynökeit illették. Nem tudni, hogy Ward mennyire volt sikeres az ilyen típusú „legális” kalózként, mivel karrierjének ezek a meghatározó évei a történelem homályába vesznek. Az azonban biztos, hogy ebben az időszakban tanulta meg a kalózkodás fortélyait. 

A mediterrán tenger 1600-as években használt térképe

A mediterrán tenger 1600-as években használt térképe

Fotó: Wikipedia

Ward kevésbé ismert privateerkarrierje egész 1604 nyaráig tartott, utána viszont az angol–spanyol háború végével megszakadt. VI. és I. Jakab – I. Erzsébet utódja – betiltott mindenféle kalózkodást, Ward pedig így munka nélkül maradt. Egy ismerőse, Andrew Barker szerint ismét csak siránkozott rossz sorsán.

Hol vannak már azok a napok … amikor énekelhettünk, káromkodhattunk, ihattunk, k*rvázhattunk és olyan szabadon ölhettünk embereket, mint a cukrászok a legyeket???

– kesergett Ward, aki visszavágyott a közelmúltba,

amikor az egész tenger a mi birodalmunk volt, ahol kedvünkre rabolhattunk, fosztogathattunk.

Ward Portsmouthban szállt meg, amikor meghallotta azt a fülest, amely megváltoztatta az életét. Egy kis kereskedelmi hajó horgonyzott a kikötőben, és egy Angliából Franciaországba költözni készülő gazdag brit kereskedő vagyonát rejtette. Ward rábeszélte 30 tengerésztársát, hogy foglalják le a hajót és annak kincseit. Kis csapata még aznap éjjel megrohamozta a hajót, legyőzte a két őrszemet, és vasra verte őket. Ezután kihajóztak a La Manche csatornába. Ahogy mondani szokták: 

ami ezután következett, az már történelem…

A Földközi-tenger ördöge

Az újdonsült kalóz itt még „lyukra futott”, az említett hajó tulajdonosa ugyanis tudomást szerzett a tervükről, és minden vagyonát a partra vitte – magyarán […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/27/karib-tengeri-kaloz-jack-sparrow-mediterran-john-ward/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …