2020. október 2., péntekMa Malvin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.10.02. Malvin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem esett messze az alma az oktatástól

Nem esett messze az alma az oktatástól

Igazi ’back to school’ vizuális közhely elsősorban angolszász területen a tanárábrázolás az asztal mögött, rajta egy fényesre suvickolt almával. De mi köze a gyümölcsnek a tanárok személyéhez, illetve az iskolai évkezdéshez?

Az egyik válasz, hogy a Bibliában az alma nemcsak a bűnbeesés szimbóluma volt, hanem a tudásé is. A másik, hogy az 1700-as években a szegényebb családok Dániában és Svédországban fizetség helyett burgonyát és almakosarat adtak a tanároknak gyermekeik oktatásáért. Egyes elméletek szerint az alma a tanárok körében idővel népszerűbbé vált, mint a krumpli, mert a Bibliai tudás fáját majszolni nyilván elitistábbnak hatott, nem mellesleg már akkor tartotta magát a mondás, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja.

Az Egyesült Államokban a telepesek idején a tanítók ellátását a diákok családjai fedezték. A csekély jövedelem mellé munkájuk elismeréseként gyakran almával teli kosarat adományoztak a szülők, nem véletlenül. Az almaszezon az évkezdésre esett, a gyümölcs, maga sérülésmentesen hordozható, így a gyerekek könnyen kedveskedhettek ezzel a szimbolikus ajándékkal tanítóiknak, kitéve azt a tanár asztalára, ahogy ez számos filmben meg is jelenik.

A bájos gesztus akkor kezdett kikopni a gyakorlatból, amikor az ’apple polisher’, azaz az almafényező kifejezés a stréber, a talpnyaló szinonimájává vált. A pejoratív felhang Bing Crosby 1939-es az Apple For The Teacher című számában is jól tapintható:

An apple for the teacher

Will always do the trickWhen you don’t knowYour lesson in arithmetic.

Ezzel együtt az alma, mint szimbólum az oktatásban gyökeret vert és napjainkban is tartja magát. Steve Jobs nyomán a gondolkodás, még inkább a másként gondolkodás jelképévé vált. A vállalat első logója meglehetősen bonyolult volt, de már 1976-ban tartalmazott almát, Newtonnal egyetemben, akinek a fa alatt ülve egy alma készült a fejére esni. Ez a logó túlzott részletgazdagsága miatt csak egy évet élt meg. A logóból megmaradt az alma, amibe egy egészséges harapás került, erre azért volt szükség, hogy első pillantásra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/01/nem_esett_messze_az_alma_az_oktatastol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új módszer a rák legyőzésére

Új módszer a rák legyőzésére

Sikeresnek bizonyult az a laboratóriumi és egereken végzett kísérletsorozat, amely nem gyógyszerekkel pusztítja el a …