2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni!

Hirdetés

Nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni!

A spanyol polgárháborúban asszisztáló külföldi tudósítók és spanyol újságírók munkái már-már ideológiai töltetű fényképek és riportok, súrolták a propaganda határát, de igazi szenzációnak és újdonságnak számítottak. Egészen új megközelítés volt, hogy a civilek váltak a képek, írások főszereplőivé és a mindennapi élet is a tudósítások fókuszába került. 

Robert Capa

Robert Capa

Fotó: Wikipedia

Robert Capa, a magyar származású, Friedmann Endre néven, Budapesten született fotós, aki a címbeli csodás mondat szülőatyja is, épp 70 éve halt meg Vietnámban, mikor a függetlenségi háborúban dolgozva taposóaknára lépett. Bár csak 41 évet élt, a 20. század egyik legfontosabb fotográfusa volt, főleg haditudósításai és dokumentumképei miatt. A Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway mellett a spanyol polgárháború eseményeinek leghitelesebb közvetítője.

Hirdetés

Az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháború komoly árkokat ásott a spanyolok között, családok, szomszédok, barátok vesztek össze azon, hogy a monarchista-nacionalista felkelők oldalán kell-e állni a náci Németország és a fasiszta Olaszország támogatását élvezve, vagy a köztársaságpártiak mellett a Szovjetunió hátszelével. A véres konfliktusnak 600-800 ezer áldozata volt, ezért sokszor a második világháború „főpróbájának” is nevezik. Sok művész is állást foglalt egyik vagy másik oldal mellett, az alkotókra jellemző baloldaliság miatt inkább a köztársaságpárt oldalán, a leghíresebbek közülük is a fotós Capa, és az író Hemingway. De persze Picasso Guernica című festményéről se feledkezzünk meg, ami szintén a háború elleni jajkiáltásból született. 

Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel

Ezt mondta Capa, és be is tartotta saját szabályát, testi épségével sosem törődve ment az éles helyzetekbe, ez hozta meg számára a hírnevet. Ernest Hemingway azonban már ismert író volt, mikor elhatározta, hogy újra újságírónak áll, hogy az Észak-Amerikai Újságszövetség (NANA) számára tudósítson a spanyol konfliktusról. 30 tudósítást adott le amerikai újságoknak, és egyet a szovjet Pravdának is. De nem csak a háborúról írt, hanem a spanyol mindennapokról, a társadalomról, amikre a harcok rányomták bélyegüket. Bátor volt, Capához hasonlóan már vakmerő is, de meglett a jutalma,

ő volt a kor sztártudósítója, aki ennek megfelelő sztárgázsit kapott.

A spanyol élményekből született a tudósításokkal párhuzamosan írt és1940-ben megjelent Akiért a harang szól című regénye, aminek főszereplője a fiatal amerikai, Robert Jordan a köztársaságaik oldalán harcol, szerelmes lesz, veszélyes feladatot kap, és végzetesen megsérül. A megrázó regényt Hemingway a saját tapasztalatai alapján írta, feltehetőleg azzal a céllal is, hogy közvetítse a köztársasági ügy fontosságát és a spanyol nép mindennapjait. A könyvből készült film Gary Cooper és Ingrid Bergman főszereplésével kilenc Oscar-jelölést kapott.

<img id="kep_szerkfoto_image_56928129" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2024/06/26/robert-capa-ernest-hemingway-spanyol-polgarhaboru-akiert-a-harang-szol-a-milicista-halala/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így csavarják el a szívünket a kutyusaink

A kutyák bájos, szomorú tekintetének titka egy apró izomban, a „levator anguli oculi medialis” (LAOM) …