2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem csak az emberiségnek, a NASA-nak is hatalmas ugrás – így indult útjára az Artemis–1

Hirdetés

Nem csak az emberiségnek, a NASA-nak is hatalmas ugrás – így indult útjára az Artemis–1

Artemiszt a görög mitológiában – többek között – a Hold istennőjének tartották, az isteni név ellenére azonban a NASA sikeres űrprogramja nélkül aligha startolt volna el az istennő nevét viselő Artemis–1 misszió sem, amely hatalmas előrelépést jelent abban, hogy újra ember járjon a Holdon.

Az út azonban, ahogy a Holdig, úgy a holdprogram elindulásáig sem volt sétagalopp, a rakéta indítása többször is meghiúsult, azonban végül november 16-án sikeresen elstartolt az Artemis–1 missziója. A mérföldkőnek számító küldetés során a személyzet nélküli űrhajó a tervek szerint Hold körüli pályára áll, majd az információk begyűjtését követően visszatér a Földre.


Visszaszámlálás 2022. november 15-én Cape Canaveralban


9

Hirdetés

Visszaszámlálás 2022. november 15-én Cape CanaveralbanGaléria: Így indult útjára az Artemis1(Fotó: Steve Nesius / Reuters)

Nem volt zökkenőmentes az indítás, de Snoopy jól van

A 98 méter magas Space Launch System (SLS) hordozórakéta 1 óra 47 perckor (magyar idő szerint 7 óra 47 perckor), háromnegyed órás késéssel gyújtotta be hajtóműveit, és megközelítőleg 4,1 millió kilogramm tolóerőt bocsátott ki a felszálláshoz a floridai Cape Canaveralban, amikor az Apollo-programban is használt 39B indítóállásról a magasba emelkedett.

A rakéta tetején az Orion űrszonda volt, amely egy csepp alakú kapszula, az űr elérése után vált le a rakétáról. Az Oriont emberek szállítására tervezték, de a mostani tesztküldetésben csak három próbababa utazik, amelyek a rájuk szerelt különböző szenzoroknak köszönhetően létfontosságú adatokat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/16/artemis-1-nasa-urkutatas-hold-mars-raketa-galeria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hatályba lépett a hatvan cápafaj nemzetközi védelméről szóló döntés

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró 183 állam …