2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem a rossz minőségű víz helyett ittak alkoholt a középkorban

Hirdetés

Nem a rossz minőségű víz helyett ittak alkoholt a középkorban

Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a középkori Európában azért ittak sört és bort, mert rossz minőségű, fertőzött vízzel volt tele a kontinens. Ez azonban ebben a formában nem egészen igaz.

Középkori metszet egy angol lakomáról

Középkori metszet egy angol lakomáról

Fotó: H. Armstrong Roberts / ClassicStoc / Getty Images Hungary

Az tény, hogy a középkorban a társadalom szinte minden rétege alkoholizált, a szegényebb rétegektől az uralkodókig. Azt, hogy ki mit ivott, meghatározta a társadalmi ranglétrán való helye. Az alacsonyabb rétegbe tartozók inkább a gyenge söröket, a felsőbb osztály tagjai pedig inkább a bort fogyasztották.

Hirdetés

Ez azonban nem a miatt a közhiedelemben elterjedt tévhit miatt volt, mert a kutak és egyéb vizek fertőzöttek, ihatatlanok vagy bármi más szempontból nem megfelelők lettek volna.

Ami azt illeti, már az első században konkrét iránymutatása volt az európai embernek arról, hogy miként határozhatja meg, mely víz iható, és mely jelent veszélyt az egészségére. A római író, polihisztor és ókori enciklopédista, idősebb Plinius a monumentális terjedelmű és az akkor ismert világról rengeteg információt összegyűjtő, Naturalis Historia című munkájában iránymutatást ad, mely szerint a víz fertőzött, ha savanykás íze van, zselés állagú, vagy bármilyen szaga van. A tiszta víz meghatározása szerint szagtalan, áttetsző, képes benne élet kialakulni, és a forrásból történő merítése után megmelegszik. Plinius munkájában arra is figyelmeztet, hogy a kétes minőségű vizet érdemes fogyasztás előtt edényekben hagyni, s amennyiben idővel piszkos lesz, az megmutatja, hogy nem megfelelő. Ha viszont nem változik semmit, az annak a jele, hogy emberi fogyasztásra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/03/nem-a-rossz-minosegu-viz-helyett-ittak-alkoholt-a-kozepkorban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …