2020. december 5., szombatMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nehezen adja magát az özönvíz-legenda

Hirdetés

Nehezen adja magát az özönvíz-legenda

„Noé hatszáz éves volt, amikor özönvíz lett a földön. Bement tehát Noé fiaival, feleségével és fiainak feleségével a bárkába az özönvíz elől. A tiszta állatok közül, de nem tiszta állatok közül is, a madarak és mindenféle földi csúszómászó közül kettő-kettő bement Noéhoz a bárkába: hím és nőstény, ahogyan megparancsolta Isten Noénak. A hetedik napon özönvíz lett a földön.” (Mózes első könyve) 

A legtöbb ősi népnek van valamilyen homályos emlékezete egy régesrégvolt özönvízről. Mind megegyezik abban, hogy a rossz erkölcsű emberek világát azért öntötte el a víz, hogy átmenetileg megtisztulást hozzon, az isteni büntetést pedig csak a jók élték túl.

Érdekes és szemléletes mítosz ez, egy világméretű kataklizma, ami jobbá teszi a világot. De vajon van-e ennek valami valós alapja?

Hirdetés

Az utolsó eljegesedés vége óta (18 ezer éve) két nagyobb, és több kisebb lépésben melegedett fel az éghajlat (globálisan 3-8 fokkal) a Földön. Mindegyik gyors olvadással és tengerszint emelkedéssel járt. A felmelegedést azonban a fiatalabb Dryas esemény alaposan megakasztotta.  

Az 1200 éves különös időszakot egyes teóriák szerint egy másfél kilométeres üstökös felrobbanása okozta a Nagy-tavak környékén. A jégmezők hirtelen megolvadtak, és az Atlanti-óceánba ömlő édes víz leállította a sós vizű Golf-áramlást, 

Mivel a Golf-áramlás egyik hajtóereje a sósabb víz lesüllyedése Izland mellett, a drámai gyorsasággal felhígult víz leállította. Drasztikus lehűlés következett. 

Ekkor halt ki egy sor nagytestű állat: mamut, kardfogú tigris, gyapjas orrszarvú, óriás szarvasok, óriás lajhár,

bár (több kutató állítja:szerint kihalásukban jelentékeny szerepe lehetett a vadászó embernek is).

35313747 6f3d8f2165468386eace9fe6019650fd m

Aztán megint gyors melegedésbe kezdett az éghajlat, mígnem  Ie. 6200 körül újra történt valami: 200 évre újra legyengült a Golf-áramlás, igaz messze nem annyira mint korábban. Az esemény fél év alatt lezajlott és több fokos gyors lehűlés eredményezett az északi féltekén. 

Most nem Titanic, hanem özönvíz

Majd megint gyors melegedés és hirtelen olvadás. A tengerszint megint […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/11/ozonviz-legenda/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mennyi esélye van az ly-nak a j-vel szemben?

Béklyó, golyhó, csobolyó, kályha, pulyka, hógolyó. Kölyök esztergályos selypít, a keselyűt ne felejtsd itt. (Röhejes, vagy …