2020. október 2., péntekMa Malvin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.10.02. Malvin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Néha hevesek a havas szavak

Néha hevesek a havas szavak

Az előző mondatban három azonos szerkezetű ellentétpár szerepel, még ha talán ez nem is tűnt fel elsőre mindenkinek. Kezdjük a végéről, és haladjunk visszafelé! 

Szemantikai csattanó is lesz, ígérem. 

Hideget és meleget. Tiszta sor, ez a legegyszerűbb. Azt jelenti, hogy mindent és mindennek az ellenkezőjét. Ilyet is, olyat is. Mindenfélét, amit csak el lehet képzelni. Egészen a szélsőségesen ellentétes végletekig. Ha kapunk hideget-meleget, akkor kapunk elismerést és kemény bírálatot is.

Nem eszik olyan forrón

Bár csábító megfejtés volna, a hetet-havat kifejezésünk valójában nem a „heti” és „havi” szavainkból ered, tehát nem valamiféle fokozásra utal, hanem szintúgy ellentétpár. Eredeti alakja ugyanis a hevet-havat volt, ahol is a „hevet” a hévből, tehát a hevületből jön, a havat pedig a hóból. Nyarat is beszélünk tehát, meg telet is, amikor hetet-havat összehordunk. Vagyis zagyválunk, önmagunkat is cáfoló módon, értelmetlenül, összevissza.

Ideális esetben persze mindezt csak hébe-hóba tesszük.

BIZTOS, HOGY IGAZ EZ AZ IMÉNTI MONDAT?

Nem könnyű a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/08/neha_hevesek_a_havas_szavak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új módszer a rák legyőzésére

Új módszer a rák legyőzésére

Sikeresnek bizonyult az a laboratóriumi és egereken végzett kísérletsorozat, amely nem gyógyszerekkel pusztítja el a …