2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Négyezer méterrel a tengerszint alatt található napjaink egyik legértékesebb nyersanyaga

Négyezer méterrel a tengerszint alatt található napjaink egyik legértékesebb nyersanyaga

A fenntarthatóbb jövő érdekében már évek óta egyértelművé vált, hogy a világ népességének el kell távolodnia a fosszilis tüzelőanyagoktól. Mindezt elméletben megújuló energiaforrásokkal válthatjuk ki, továbbra is nagy problémát jelent azonban az energia tárolása – az akkumulátorok gyártása és a gyártáshoz szükséges nyersanyagok kitermelése ugyanis rendkívül környezetszennyező tevékenység.

Jelenleg az akkumulátorokban fellelhető cinket, mangánt, káliumot vagy grafitot mind a szárazföldön bányásszuk, ami, mondanunk sem kell, teljesen tönkreteszi a lelőhelyek környékén fellelhető flórát és faunát. Van azonban egy ennél jobb megoldás, mely megközelítőleg négyezer méterrel a tengerszint alatt pihen – kutatók ugyanis olyan mangánlabdákat fedeztek fel a Csendes-óceán közepének fenekén, melyek merőben megkönnyíthetnék az akkumulátorgyártást, írja az IFL Science.

Hívogató mélység

A különleges képződmények először az 1970-es években keltették fel a geológusok figyelmét, érdekesség azonban, hogy kialakulásukra azóta sincs egyértelmű magyarázat. A leginkább elfogadott elmélet szerint a tengervízben lejátszódó kémiai folyamatok miatt alakulhatnak ki a kavicsszerű mangángumók, a folyamatban pedig a tenger alatti mikrobák is szerepet játszhatnak – hasonló mikrobák élnek ugyanis a tengeraljzaton feltörő termálvízforrások, az úgynevezett mélytengeri füstölgők környezetében is.

A gumók kibányászásával egyelőre nem sok cég foglalkozik komolyan, a 2011-ben alapított kanadai The Metals Company nevezetű startup azonban kifejezetten erre összpontosít – szerintük ugyanis sokkal környezetbarátabb megoldás lenne négyezer méter mélyről felhozni a ritka fémeket, mint a szárazföldről kibányászni azokat.

Olyan környezeti hatásvizsgálatot végeztünk, mint amilyet bármelyik bányaprojekt esetében végeznénk. Az egyetlen különbség az, hogy ez a bánya a Csendes-óceán közepén van, ötnapi hajóútra a legközelebbi kikötőtől, négyezer méter mélységben. Sok embernek egyébként téves elképzelése van arról, hogy hogyan néz ki a tengerfenék négyezer méteres […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/01/akkumulator-mangan-banyaszat-csendes-ocean/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …