2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Naponta két gyémántot találnak a turisták a világ egyik leggazdagabb lelőhelyén

Naponta két gyémántot találnak a turisták a világ egyik leggazdagabb lelőhelyén

A napokban robbant a hír, hogy milliókat érő gyémántot talált a földön egy hétéves amerikai kislány a Crater of Diamonds State Parkban, Arkansas államban. Aspen Brown az apjával és a nagyanyjával kószált a nemzeti parkban, amikor egyszer csak lehajolt, és felkapott egy zöldborsó nagyságú, fénylő követ az ösvényről.

Izgatottan mutatták meg a leletet a park személyzetének, akik készségesen megvizsgálták, és kijelentették, hogy Aspen drágaköve bizony gyémánt, egy aranybarna színű, csillogó fényű, 2,95 karátos komplett kristály, aminek nincs törött lapja, csak egy aprócska hasadék az egyik oldalán, és ez az egyik legszebb darab, amit az elmúlt években láttak.

Évente sok száz gyémánttal sétálnak el a turisták.

Évente sok száz gyémánttal sétálnak el a turisták.

Fotó: Arkansas State Parks

A család megköszönte az alapos tájékoztatást, majd a gyémánttal együtt kisétált a kapun, és boldogan hazafelé vette az irányt.

Gyémántok 13 dollárért 

Milyen hely ez, ahol csak úgy gyémántot lehet találni a földön, és a drágakövet minden további nélkül meg lehet tartani? Legfeljebb a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című népmeséből hallhattunk ilyesmiről, amelyben a szemétdombról kapirgált elő egy ékkövet a rátarti kappan, de azt is elvette a török császár.

A Gyémánt Kráter nevű, állami tulajdonban lévő park igazán különös terület, ugyanis gazdag gyémántlelőhely. A világ nyolcadik legnagyobb gyémánttartalmú vulkáni krátere, és az egyetlen hely a világon, ahová 13 dolláros belépővel bárki bemehet, és nyugodtan drágakövek után kutathat a 37,5 hektáros szántott területen.

1906 óta több mint 75 ezer gyémántot találtak már itt,

ami naponta átlagosan két újdonsült gyémánttulajdonost jelent.

A park dolgozói egyáltalán nem bánják ezt, sőt ahol tudnak, segítenek. Aki ásni szeretne, hozhatja saját szerszámait, de ha nem akar cipekedni, a helyszínen is bérelhet vödröket, lapátokat, szitákat, vagy éppen a kíváncsi szemek elől eltakaró paravánokat. Egyetlen kikötés van csupán: motoros bányászati eszközökkel nem szabad kincset keresni.

Legjobb csak sétálgatni fel-alá

Trükkökkel és tippekkel is ellátják a látogatókat. Például azzal, hogy nem érdemes szerszámokkal bíbelődni, fáradozni, a keresés legjobb módja a komótos fel-alá járkálás és a talaj pásztázása az ösvényeken. Időnként még fel is szántják, fellazítják a területet, hogy az eső lemoshassa a kövekről a szennyeződéseket, és az érdeklődők könnyebben rábukkanhassanak a gyémántokra. 

Ám nem mindegy az sem, mikor érdemes sétálgatni a kincsesmezőn. Két tényező lényeges a sikerhez: az eső és a nap.

Azt tanácsolják, hogy eső után két-három nappal, verőfényben induljanak neki a gyémántvadászok, a legtöbb felszíni gyémánt ezeken a napokon található.

Időt kell hagyni ugyanis a szennyeződés megszáradására, akkor csillan ki igazán a gyémánt fénye a sötét földről. Felhívják azonban a vendégek figyelmét, hogy a harmadik nap után egyre csökken az esély, eső után több mint egy héttel pedig csak nagy ritkán találhatnak gyémántokat.

Itt ásták ki Sam nagybácsit is

Fehér, barna és a sárga színűek a leggyakoribbak, de könnyen bele lehet botlani féldrágakövekbe, ametisztbe, achátba vagy jáspisba is. Körülbelül 40 egyéb ásványféle hever a földben, például gránát, flogopit, kvarc, barit és kalcit.

Szép találat volt a hétéves kislány aranybarna gyémántja, de az övé csak a második legnagyobb az idén. Márciusban egy látogató egy 3,29 karátos barna gyémánttal sétált ki a kapun. 2013 júliusában egy 12 éves fiú New Yorkból tízpercnyi sétálás után egy 5,16 karátos barna gyémántot kapott fel a kráter északi oldalán. 2015 júniusában pedig egy látogató a coloradói Longmontból egy 8,53 karátos, Esperanza névre keresztelt fehér szénkristállyal lett gazdagabb, aminek az értéke, miután 4,6 karátos triolettre csiszolták, körülbelül félmillió dollár volt. A rekorder viszont az 1924-ben előbukkant 

rózsás fényű, fehér Uncle Sam, az USA-ban talált máig legnagyobb gyémánt a maga 40,23 karátjával […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/09/16/naponta-ket-gyemantot-talalnak-a-latogatok-a-vilag-egyik-leggazdagabb-lelohelyen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A tudósok egy része még mindig elképzelhetőnek tartja, hogy Mátrix-féle szimulációban élünk

A tudósok egy része még mindig elképzelhetőnek tartja, hogy Mátrix-féle szimulációban élünk

Nick Boström svéd filozófus 20 évvel ezelőtti tanulmánya, az Are We Living in a Computer …