2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Napelemes hátizsákokkal mentenek veszélyeztetett állatokat

Hirdetés

Napelemes hátizsákokkal mentenek veszélyeztetett állatokat

Új eszközzel dolgoznak a tudósok egy veszélyeztetett ausztrál madárfaj megmentésén – apró, napenergiával működő hátizsákokkal.

A síkvidéki vándormadarak apró, őzbarna színű, pettyes torkú, talajlakó madarak, amelyek Északnyugat-Viktória és Új-Dél-Wales Riverina félszáraz füves területein élnek. A madarak egykor egész Kelet-Ausztráliában honoltak, de számuk az elmúlt tíz évben drámaian csökkent. Ismert élőhelyük nagy része magánterületeken található.

Nagyon igényesek az életkörülményeikre. Aszályos időszakokban a rovarok száma csökken, a fészekalj és a táplálék pedig kevés, ami azt jelenti, hogy a populáció nem tudja fenntartani magát. A túl sok eső viszont a gyomok túlburjánzásához vezethet, amiért a madarak elvándorolnak. A legújabb becslések szerint 500-1000 síkvidéki vándormadár maradt a vadonban. Az ausztrál kormány 2015-ben a síkvidéki vándormadarat kritikusan veszélyeztetettnek nyilvánította.

Hirdetés

Nyomkövetű hátizsákot kaptak a madarak

Most 15 madarat engedtek szabadon az Oolambeyan nemzeti parkban, az NSW Riverina régióban. A területet 2002-ben örökös védelem alá helyezték, mivel magas természetvédelmi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/19/napelem-veszelyeztetett-allatfaj-ausztralia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért pont szőlőből készítünk bort?

Miért pont szőlőből készítünk bort?

A kérdés elsőre erőltetett álértetlenségnek tűnik, hiszen tudjuk jól, hogy a bor egyidős a civilizációval, …