2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Működik-e a feromon randidrog?

Hirdetés

Működik-e a feromon randidrog?

A szagtalan feromonok, a szervezet jelzőmolekulái a természet bombasztikus illatai. Hathatnak az emberi idegrendszerre, de tudat alatt: miközben eljutnak az agyhoz, befolyásolhatják magatartásunkat, érzéseinket. Olyan kémiai anyagok, amelyek kiválasztódhatnak a leheletből, izzadságból, vizeletből vagy más testváladékból. 

Az orr ereje

A feromonoknak állítólag csábító hatásuk lehet, erős érzelmi reakciókat válthatnak ki: szimatolójukból szimpátiát, viselőjükből a magabiztosság érzését vagy ellazultságot. Erre támaszkodva fejlesztették ki a parfümgyártók a férfi-feromontartalmú termékeiket, amikbe androsztendion-, androsztenol- és androsztenonferomonokat csempésztek. Ez a keverék a férfidominanciát hangsúlyozza, és a használó hangulatát is befolyásolhatja. De valóban csáberőként, vágyfokozóként működhetnek ezek az illatok?

Jessica Gaby, a Middle Tennessee State University pszichológus adjunktusa a szaglás és az emberi interakciók egymásra hatását vizsgálja. Véleménye szerint

az orrnak ereje van, a szaglás hajlamosíthat bizonyos viselkedésekre, és eltántoríthat másoktól.

Hirdetés

Ahogy Gaby kifejti, a kulturális preferenciáknak nagy szerepük van abban, hogy egyesek számára mi a jó és rossz illat, vagy szag. Vannak egyértelmű bűzök, amelyek mindenki számára taszítók, és vannak olyan illatok, amelyek vonzóak lehetnek – de nem mindenkinek.

John McGlone, a Texasi Műszaki Egyetem állattudományi professzora szerint szinte minden állat, a rovaroktól az emberekig hasonló molekulákat választ ki, amik a szaglás révén kimutathatók. Ezek a molekulák, biokémiájuk és receptoraik az evolúció során megmaradtak.

A női könnyek hatása

Gaby szerint bár nem bizonyított, hogy egy molekula minden emberre ugyanúgy hat, és megváltoztatja a viselkedést, az biztos, hogy a szaglás sokkal nagyobb szerepet játszik érzelmeinkben, mint gondolnánk.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/22/feromon-illat-viselkedes-parfum/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyben van a természet, mert gyorsul a hegyi erdők csökkenése

2000 óta a hegyi erdők több, mint 7%-a eltűnt, ami nagyobb, mint Texas területe, ezt …