2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mitől működnek a horoszkópok?

Hirdetés

Mitől működnek a horoszkópok?

Igen-igen, az árapály a Hold és a Nap miatt van, a csillagok és bolygók hatóereje valóban hatalmas, akár még földi tengereket is képesek manipulálni. Az ember pedig nagyrészt víz, tehát akkor biztosan ránk is hatnak valahogy ezek a távoli égitestek – szól a több ezer éves ötlet.

Még a tudománytörténetben (az esküjéről híres Hippokratésztől a reflexfogalmáról ismert Pavlovig) is többször felmerült, hogy talán az emberi testet alkotó nedvek aránya felelős az eltérő temperamentumokért, ám e hipotézist végül nem sikerült igazolni, pedig tényleg nagyon sokan próbálkoztak vele évezredeken át.

Történeti érdekesség, hogy a magyar köznyelv egyes szavai máig őrzik az eltérő sűrűségű testnedvek belső arányainak jellemformáló voltáról szóló kezdetleges elméletek emlékét. Az olyan szavaink, mint a bővérű, a flegma vagy a humoros – mind a szóban forgó feltevésből erednek. A görög phlegma ugyanis nyálkát, a latin humor pedig folyadékot és kedélyalkatot egyaránt jelent.

E (valahol tulajdonképpen bájosan naiv) gondolatkör épp csak azzal az aprósággal nem számol, hogy ha minden előfeltevése igaz volna is, az egyén jelene akkor sem az aktuális folyadékháztartásától függ, egy ember vérmérséklete pedig még véletlenül sem azonos az életében várható eseményekkel. Mégis világszerte bólogatnak milliók hümmögve, amikor asztrológiai jellemzéseket vagy jóslatokat olvasnak.

Hirdetés

Hogyan lehetséges ez?

A néhai <a href="//index.hu/tudomany/2011/02/07/egymillio_dollart_kap_aki_bizonyitja_hogy_mukodik_a_homeopatia/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/08/17/asztrologia-horoszkop-pszichologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ókori Róma ételei még mindig frissek

Az ókori Róma ételei még mindig frissek

Évszázados ételek A festői Olaszország nemcsak épületeiben tükrözi különlegességét, hanem gasztronómiájában is, így tehát az …