2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mit tanítanak a csimpánzok a politikusoknak?

Hirdetés

Mit tanítanak a csimpánzok a politikusoknak?

A nyugati világban – talán csak az Egyesült Államokat leszámítva – nem sokan vitatják az evolúció elméletét, amely szerint (nagyon leegyszerűsítve) az élőlények egymással versengenek a fennmaradásért, a természetes szelekció révén pedig csak a legrátermettebbek képesek génjeiket továbbörökíteni. Akár tetszik, akár nem, következetesen kíméletlen a földanya, még csak hírből sem ismeri a szentimentalizmust, és amikor a dominanciáról esik szó, sokunk szemei előtt természetfilmek mozgalmas képsorai jelennek meg, ahol bikák, kosok, csődörök küzdenek (akár végkimerülésig) az alfahím címért, no meg a nőstényekért.

A játszma végtelenül egyszerű:

Hirdetés

a nagyobb, erősebb, gátlástalanabb állatok mindig elbánnak a kisebbekkel, gyengébbekkel, félénkebbekkel, majd elégedetten átveszik (vagy éppen megtartják) és kiélvezik a hatalmukat.

Annyira kemény világ lenne ez, hogy semmi más nem számít, mint az ököljog (vagy inkább tulokjog, marásjog?), a puszta nyers erő, ahol a vezetői pozíciókat kizárólag fröcsögő tesztoszteronnal lehet csak megszerezni? 

GettyImages-519106121

Fotó: Getty Images Hungary

Hát nem egészen. Egyre több kutatás cáfolja a „nagyobb kutya” elképzelést, és egyre-másra állnak elő meglepő megfigyelésekkel, amelyek rendre azt jelzik, hogy a természetben zajló hatalmi harcok jóval árnyaltabbak, finomabbak, körmönfontabbak lehetnek, mintsem azt gondolnánk. 

Hat kontinens több mint harminc különböző állatfaját vizsgálták már a hiénáktól a delfinekig, a tintahalaktól a rézfejű kígyókig, és rafinált eszközök gazdag tárházát fedezték fel: manipuláció, megtévesztés, szövetségek szervezése és felbontása vagy éppen közösségi hálózatok építése – ez mind előfordulhat a repertoárban. 

Kémek és machinátorok

A hatalom, azaz a fajtársak irányításának, ellenőrzésének és befolyásolásának képessége, az erőforrásokhoz való hozzáférés lehetősége a legtöbb állat társadalmi életének minden területét áthatja, és egyértelműen kijelöli, hogy hol élnek, mit és hol esznek, kivel párosodnak, kivel egyesítik erőiket, vagy kinek a leváltásán dolgoznak. Megszerzéséhez sokféle taktikát bevetnek még olyan fajok is, amelyekről soha nem feltételeztük volna, hogy ravasz kópék vagy dörzsölt manipulátorok is tudnak lenni, ha a hatalomról van szó. 

Az akvaristák kedvelt hala, a gombostűfej nagyságú aggyal rendelkező xifó például 

lopva kémkedik a szürke homályból

a szájukkal és testcsapásokkal birokra kelő dominánsabb hímek után, hogy a küzdelmük kimeneteléből okulva eldönthesse, érdemes-e felvennie a kesztyűt (pikkelyt) egy vetélytárs ellen, vagy nem.

A különösen intelligens madaraknak elkönyvelt hollók után viszont nem kell kémkedni, ugyanis

kifejezetten keresik a nagyközönség kegyét,

és többnyire népes publikum előtt adják elő csőrrel és karmokkal vívott tolltépő csatajeleneteiket. Ha sokan követik a viadalt, akkor annak megfelelően manipulálják a nézősereget, hogy közöttük a potenciális szövetségeseik (például rokonaik) vagy az ellendrukkerek vannak többen. Ha jól mérik fel a nagyérdeműt, és hatásosan kárognak feléjük, még az is előfordulhat, hogy szurkolóik a vesztésre álló segítségére sietnek, és óriási hangzavar közepette megfordítják a küzdelem kimenetelét. 

GettyImages-503103398

Fotó: John Dreyer / Getty Images Hungary

Kegyesek és kegyetlenek

A hatalmi harcok – ezek szerint – nem szimpla fizikai összecsapások csupán, sokszor inkább egy lármás opera-előadásra vagy egy Shakespeare-dráma jelenetére hasonlítanak, mint egy mezei sokmenetes boksz- (csőr-) -meccsre. Egyik legközelebbi rokonaink,

a csimpánzok pedig csúcsra járatják ezt a műfajt. 

Frans de Waal, a világhírű holland főemlőskutató és etológus, a korszakos, többször frissített és újra kiadott Csimpánzpolitika (1982) és a Belső majmunk (2005) könyvek szerzője szerint a főemlősök zavarba ejtő módon hasonlítanak hozzánk, ha a hatalomról van szó, és abban is, hogy képesek arra, hogy másokat irányítsanak, és megszerezzék a vezető pozíciót. Ezt pedig nem tudják pusztán csak erőszakkal elérni. Körülbelül ötvenfős csoportokban élnek hím vezetőikkel, akiknek különféle politikai manővereket kell szervezniük, hogy a csúcsra jussanak, és ott is maradhassanak.

Az izomerő pedig önmagában nem elegendő ehhez, mert, mint az kiderült, 

a hierarchia alapvetően azon alapul, hogy ki-ki milyen jó kapcsolatot ápol más csimpánzokkal.

Egy magas rangú csimpánz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/02/04/mit-tanitanak-a-csimpanzok-a-politikusoknak-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …