2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mit csinálnak most Csernobil kutyái?

Hirdetés

Mit csinálnak most Csernobil kutyái?

Az 1986. április 26-i kataklizma után mentőcsapatok keresték az elhagyott vagy kóbor állatokat, hogy végezzenek velük és így megállítsák a sugárzás terjedését, de maradtak túlélők. A ma is a környéken bóklászó elvadult kutyákból gyűjtött DNS-mintákból kiderült, hogy vagy a baleset idején a régióban élő kutyák leszármazottai, vagy olyanoké, amik itt telepedtek le.

A Science Advances folyóiratban március 3-án publikált tanulmányt a Nature ismertette. Ebből derült ki, hogy a kutatók már évek óta vizsgálják, hogy alkalmazkodtak a túléléshez ezen a radiokatív helyen a kutyák. Az analízisek célja, hogy megértsék, hogy hat a hosszú távú sugárterhelés az emberi genetikára és egészségre.

Ellenséges környezetben

Elaine Ostrander, a marylandi Nemzeti Egészségügyi Intézet genetikusa és a tanulmány társszerzője úgy nyilatkozott:

Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megértsük, mi történik, amikor nagy emlősök generációi élnek ellenséges környezetben.

Hirdetés

A baleset után néhány hónapon belül elhunyt az erőmű mintegy 30 dolgozója, a kiérkező tűzoltók, de pontos adatok a halottakról ma sem állnak rendelkezésre, egyrészt a hatóságok titkolózása miatt, másrészt mert a sugárzás következtében kialakuló későbbi daganatokat nem követte senki. Tény, hogy a környéken kiszáradt és meghalt a növényzet, és egész rovarfajok tűntek el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/17/csernobil-kutya-ukrajna-haboru-radioaktiv-sugarzas-genetika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …