2021. január 26., keddMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Milyen számokat ne húzzunk be a lottón?

Hirdetés

Milyen számokat ne húzzunk be a lottón?

Minden idők legnagyobb lottózója kétségkívül Voltaire, a felvilágosult gondolkodó volt. Egy matematikus barátja fedte fel a titkot, hogy ha a francia állami lottón megjátsszák az összes számkombinációt, még akkor is tetemes nyeremény üti markukat. Már csak meg kellett szervezniük, hogyan kerül hozzájuk a megfelelő számú szelvény. Körbejárták módosabb ismerősi hálóikat, kitöltették velük a szelvényeket, a fődíjon pedig megosztoztak. A terv ragyogóan bevált, hiába dohogott a hatóság, az akció minden elemében törvényes volt.

Kisorsolták a politikusokat

Hasonló sorsjátékokról már 500 évvel ezelőtt vannak feljegyzések Flandriából és Burgundiából. Évente pár alkalommal rendezték a húzásokat, a fődíj pedig valamilyen tárgynyeremény volt. Mivel ezeket körülményes volt pénzzé tenni, nem is örvendtek túl nagy népszerűségnek az efféle tárgysorsjátékok.

Még az 1500-as években a Genovai köztársaságban vált szokássá, hogy a várost irányító nagytanács tagjai közül minden évben ötöt lecseréltek. A helyükbe érkezőket pedig sorsolás útján választották ki, először 120, majd 90 jelölt közül.

Hirdetés

Majd számokra cserélték őket

Nem úgy a pénznyereményes változat. Akárhányszor meghirdették, többnyire minden szelvény elkelt. Elsőként az ötöslottónknak megfelelő 5/90 játék terjedt el széles körben.

De miért éppen az? Az esélyek ott nem túl fényesek. Miért nem a hatos (6/45), vagy a skandináv (7/35)?

Az embereket nem feltétlenül hozta lázba a politika, annál inkább az, hogy fogadásokat kezdtek kötni egymással, ki talál el többet a bekerülő szenátorok közül. Fogadóirodák alakultak, és házról házra járva annak ígértek nagyobb nyereményt, akik több új tanácstag nevét is eltalálja.

Az első teljesen automatikus lottógép. (1930, Németország)

Az első teljesen automatikus lottógép. (1930, Németország)

Fotó: Imagno / Getty Images Hungary

Később a jelöltek számokat kaptak, majd az egész levált a választási ceremóniáról, és önálló szerencsejátékként új életet kezdett. Az első mai értelemben vett lottósorsolást szintén Genovában rendezték 1620-ban.

Magyarországra 1763-ban érkezett meg az 5/90-es, később lutri néven ismert játék. 1895 és 1950 között évente csak párszor, 1956-tól viszont már hetente sorsoltak. Az első főnyereményt a budapesti özvegy Ring Sándorné vitte haza 1957 április 11-én.

Számai: 23, 26, 33, 37, 66 voltak,

méghozzá azért, mert Misi fia akkor 23, Marica lánya 26, Sanyi fia 33, Laci fia 37, ő maga pedig 66 éves volt akkor. Nyereményét nyilvánosan vállalta, sokáig a lottó reklámarca is volt, nem csoda, hogy

divatba hozta a családi számokat.

Annyira, hogy a Szerencsejáték Zrt. adatai szerint a tippek fele a 31-ig terjedő számokra és a klasszikus szerencseszámokra (1 és 39 közötti számokra) érkezik, ami arra utal, hogy sokan tippelnek dátumok alapján.

Mi ezzel a gond? Hiszen mind a kilencven szám kihúzásának ugyanakkora az esélye, hétről hétre. A telitalálat valószínűsége, minden héten, 1:44 millióhoz. 

A probléma az lehet, hogy ha sokak által kedvelt számok közül húzzák ki az öt nyerőt, akkor nyertesként kénytelenek leszünk másokkal osztozkodni. Célszerű tehát olyan számokat megtenni, amelyek senki másnak nem jutnak eszébe.

Azaz, bizonyos számok elkerülésével optimalizálni tudjuk nyereményünk várható értékét.

Elég csak eredetmondákat, mítoszokat, meséket nézni, és szembetűnő, hogy a kitüntett számok között több a páratlan.  Ahogyan a tíz leggyakorabban megjátszott lottószám is. Ráadásul többségük tökéletes (prím) szám, vagyis csak önmagával és 1-el osztható. 

[…]

1378224
1975761
373267

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/29/milyen_szamokra_ne_huzzunk_be_a_lotton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan gyógyulnak a természet sebei

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/22/lassan_gyogyulnak_a_termeszet_sebei/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …