2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Milliók szoronganak miatta, és még csak nem is tudnak róla

Hirdetés

Milliók szoronganak miatta, és még csak nem is tudnak róla

Egy 2020-as felmérés azt vizsgálta, az információs-túlterhelés és az online beszélgetések dinamikája milyen hatással van a társas kapcsolatokra, az eredmény pedig még a kutatókat is meglepte: az információnak való túlzott kitettség egyértelműen elnyomhatja a válaszadás valószínűségét. A jelenségnek leginkább az ezredfordulósok, azaz az 1980-as és az 1990-es évek közepéig születtek vannak kitéve, akiket „kiégett generációként” is jellemeznek.

Ez a generáció már egy olyan technológiai világban érett meg, amely lehetővé teszi, hogy a munka, az információ és a kommunikáció mindenhová kövesse őket, így jóformán soha nem szabadulhatnak ki a mókuskerékből. Mint az a kutatásból kiderült, egy átlagos felhasználó, amikor rápillant a mobiljára, legalább 47 olvasatlan szöveges üzenettel (melyek akár egyetlen embertől is származhatnak) és 1602 fel nem nyitott e-maillel rendelkezik, mely rendkívül magas értéknek számít – az üzenetek láttán pedig akarva-akaratlanul is kezdetét veszi egy belső vívódás:

válaszoljak az üzenetekre és tapadjak bele ismét a telefonomba, vagy hagyjam figyelmen kívül az értesítéseket és csak egy alkalmasabb időpontban válaszoljak, fenntartva az esélyét annak, hogy ezzel megbántom az illetőt?

Hirdetés

A válasz persze nem egyszerű, ha azonban időt szán arra, hogy megismerje saját helyzetét, az ilyen kérdések tekintetében is sokkal könnyebben fog tudni majd dönteni. A Huffington Post című amerikai lap több szakértővel egyeztetve több különböző kategóriába sorolta be a lehetséges okokat, amelyek miatt az emberek rosszul érzik magukat az olvasatlan értesítések láttán.

Az első ilyen a szorongás, mely leginkább az introvertált személyekre jellemző. Többségük már attól szorongani kezd, ha kapcsolatot kell teremteniük másokkal, így leginkább csak azt szeretnék, hogy hagyják őket békén. Jami Dumler szociális munkás szerint sokan óriási nyomást éreznek magukon, ha kommunikálniuk kell idegenekkel, ami akár depressziót is okozhat számukra.

Szintén kiváltó ok lehet a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/27/olvasatlan-uzenet-email-valaszolas-belso-szorongas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha …