2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mikor fog szétesni a Naprendszer?

Hirdetés

Mikor fog szétesni a Naprendszer?

A 2013 végén indított Gaia űrtávcső több mint másfél milliárd csillagról végez nagy pontosságú pozíciómérést, hogy meghatározza a csillagok helyét és mozgását. A Gaia az Európai Űrügynökség (ESA) második asztrometriai űrszondája, aminek fő célja, hogy a csillagok helyzetének és mozgásának követésével megpróbálja felderíteni a Tejútrendszer életének múltbeli és jövőbeli alakulását. Ehhez több százezer kisbolygóról és milliónyi extragalaxisról gyűjt információkat.

A Nap jövőjéről már két éve is megjelent egy tanulmány, eszerint a távoli jövőben Naprendszerünk egy részét elnyeli a Nap, a többi pedig valószínűleg széthullik. A Nap a cikk szerzői szerint öreg korára átalakul: akkora vörös óriássá duzzad majd, hogy felszíne eléri a Merkúr, a Vénusz és a Föld pályáját is, elnyeli a belső bolygókat és tömegének közel a felét elveszíti.

A külső bolygók élete is módosul, mert ahogy a Nap tömege csökken, úgy változik gravitációs ereje is, ami meghatározza a bolygók pályáját. Ennek következtében a külső bolygók elsodródnak tőle.

Hirdetés

Most, a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/13/csillagaszat-nap-voros-orias-gravitacio-fold-gaia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …