2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért viseltek Star Wars-jelmezt az iraki katonák?

Hirdetés

Miért viseltek Star Wars-jelmezt az iraki katonák?

A második öbölháború húszéves évfordulóján egy olyan epizódot idézünk fel, amire egy messzi messzi galaxisban is felkapják a fejüket: Szaddám Husszein elnöki különítményesei a sötét jedikhez, közelebbről Darth Vaderhez hasonló egyenruhát és sisakot viseltek.

vader

Fotó: livejournal.com

A különös uniformis eredetének felkutatásához oda kell visszamennünk, hogy Irak demokratikus berendezkedése 1968-ban egypártrendszerbe ment át az Arab Szocialista Baasz Párt vezetésével, amelynek élén 1979-től Szaddám Husszein állt. A Baasz Párt ideológiája az arab újjászületésről szólt, a nacionalizmus és szocialista gazdaságpolitika keveredett benne és legfőképpen világi államokat hozott létre élükön teljhatalmú és könyörtelen diktátorokkal (a Baasz párt utolsó, orosz támogatással máig hatalmon lévő képviselője a szíriai Bassár el-Aszad). 

Hirdetés

Szaddám ugyan bukása előtti háborús nyomás hatására már a vallásos húrokat is megpendítette retorikájában, de már a George W. Bush amerikai elnök által indított háború idején is tudni lehetett, hogy nincs köze sem a WTC tornyok elleni merényletekhez, sem az iszlám fundamentalista terroristákhoz. Amit ugyanakkor szintén tudni lehetett, hogy nukleáris fegyverei nincsenek, de tömegpusztító vegyi fegyverei viszont lehetnek, és rendelkezik ezek célbajuttatására alkalmas szovjet gyártmányú ballisztikus rakétákkal is. Azt is lehetett tudni, hogy nem habozna ezeket használni, hiszen az Irán elleni háborúban is bevetett ideggázokat, és ugyanekkor biológiai fegyverként is bevethető lépfenét és más kórokozókat szerzett be Franciaországból és az Egyesült Államokból.

Barbárok a kapuknál

Az Irak-iráni háború idejére a nem sokkal korábban kitört forradalom nyomán síita teokráciává alakult Irán és az Egyesült Államok kapcsolata annyira megromlott, hogy ha nem is szövetségesként, de támogatóként beállt Szaddám mögé, akit így nem csak a biológiai, de az esztétikai pusztítás is megérintett.

Szaddám Husszein nem csak brutális tömeggyilkos, de fantasy-rajongó is volt, és új kapcsolatai révén jelentős gyűjteményt építhetett Rowena Morill, Frank Frazetta és Boris Vallejo festményeiből. Ezek széles körben ismert korszakos művek voltak, amelyeken kigyúrt barbárok, alulöltözött barbár nők és sárkányok birkóztak egymással. Felénk leginkább könyvek és újságok borítóin jelentek meg, Amerikában viszont gyakran applikálták ezeket kistehergépjárművek oldalára, ezért ott furgonfestészet néven váltak ismertté.

Let’s take a moment to appreciate some glorious Frazetta vans!

“It is ironic that the world’s most popular van artist, Frank Frazetta, has never painted a van. Frazetta achieved this popularity and fame among vanners due to the admiration of van artists and the ability of van.. pic.twitter.com/oK1HHGkBnj

— Frank Frazetta (@frazettagirls) May 1, 2022

Szaddám kiváló ízlése nagy hatást gyakorolt gyermekeire is. Apjával együtt elsőszülött fia, Udaj Husszein is nagy Star Wars-rajongó volt. Amikor a diktátor a kilencvenes évek közepén arra gyanakodott, hogy a hadserege esetleg puccsra készül ellene, Fedajjin Szaddám néven félkatonai szervezetet hozott létre. A törvények felett álló elnöki milíciát Udaj vezette, aki tudatosan döntött úgy, hogy Darth Vader fekete gúnyáját és sisakját átvéve emeli milicistái karizmatikus hatását. Ez utóbbinak ugyan elenyésző hadászati haszna volt, de ez nem jelentett gondot, ugyanis a 30-40 ezer fős alakulat a 

harc helyett inkább csak a lakosság elleni […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/03/23/irak-darth-vader-sisak-fedajin-milicia-szaddam-udaj-husszein-george-lucas-stahlhelm-szamuraj-morill-frazetta-vallejo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyiptom nemrégiben felfedezett ősi munkaműhelyeket, sírokat mutatott be

A területeket Szakkara nekropoliszában találták, amely Egyiptom ókori fővárosának, Memphisnek egy része és az UNESCO …