2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért van kihalóban a locsolkodás?

Hirdetés

Miért van kihalóban a locsolkodás?

Egyszer már szinte teljesen kihalt nálunk a locsolkodás vérbő hagyománya. Méghozzá tavaly húsvétkor, a karantén idején. Húsvéthétfőn mindenki otthon gubbasztott Müller Cecíliával és Győrfi Pállal, és aggódva hallgatta, mi a fene az a koronavírus egyáltalán.

Jó dolog a locsolkodás, meg a sok kis tojás, de én már öreg vagyok, sms-ben locsolgatok!

Cybergyerek vagyok, interneten locsolkodok. Megadom a számlaszámom, utald a pénzt, kis virágom!

A fiúk meglocsolják egy baráti társaság lány tagjait egyikük nyíregyházi otthonában húsvéthétfőn 2019. április 22-én

Hirdetés

A fiúk meglocsolják egy baráti társaság lány tagjait egyikük nyíregyházi otthonában húsvéthétfőn 2019. április 22-én

Fotó: Balázs Attila / MTI

Nem lehetett látni az utcán már kora délelőtt pityókás férfiak diffúz seregét, amint véletlenszerűen, de határozottságot mímelve sietnek a következő virághoz, hogy meglocsolják. És nem tűntek el varázsütésre kora délután, hogy kipihenjék hagyományőrző fáradalmakat.

Pacsuli szállhat a szélben

Idén viszont újra kölnivizet és pacsulit hordhat a szél. Ha nem verődünk nagyobb társaságba, tíz fő alatt törvényesen újraéleszthetjük a népi szokást. De ilyen ritkán adódik.

Egy felmérés szerint a magyar nők fele 1 és 5 fő gentleman látogatására szokott számítani. Harmaduk viszont nem is reménykedik abban, hogy becsengetnek hozzájuk. Lehetett persze sejteni, de azt is felmérték, hogy a kisebb településeken élők között a legmagasabb a potenciális szabálysértők száma (korlátozások idején), mert vidéken ötnél több ismerős látogatását szokták elvárni.

Az elidegenedett, dekadens Budapesten pedig a legkevesebbet. 

A felnőtt nők jó része például egyáltalán nem vár senkit. Talán ebben jócskán benne van a mindenféle zugpiaci olcsó kölnik elviselhetetlen szaga, ami annyira hozzátartozik a húsvéthétfőhöz, mint karácsonyhoz a fenyőillat. A „jaj, köszönöm, ennyi már elég lesz!” felkiáltást, azt hiszem, mindnyájan hallottuk már.

És az is benne lehet, hogy egyre jobban félünk idegeneknek ajtót nyitni. Különben is minek odamenni, amikor bónusz versgenerátor-szolgáltatással online is eleget tehetünk a tradícióknak.

A 18–24 év közötti nők szintén kockázatosak, ugyanis kifejezetten azt szeretnék, ha minél több locsoló látogatná meg őket.

A locsolkodást a kisgyerekek szeretik a legjobban.

Tízből hét lány várja azt a tízből kilenc fiút, akik biztosan el is indulnak a felmérések szerint. Kíséretnek pedig gondos apák verődnek ilyenkor össze, hogy aztán a sokadik osztálytárs meglátogatása után a gyerekseregnél is vidámabban és hangosabban ricsajozzanak együtt a szülőkkel. Jó tudni […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/05/miert-van-kihaloban-a-locsolkodas-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megmérgezték vagy elrabolták Napóleont?

Megmérgezték vagy elrabolták Napóleont?

Napóleon kétszáz évvel ezelőtt, 1821. május 5-én halt meg Szent Ilona szigetén, délután 5 óra …