2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért van a zsidóknak nagy orruk?

Hirdetés

Miért van a zsidóknak nagy orruk?

Pontosabban: tényleg nagy és jellegzetes vonalú orruk van-e? És ha nem, akkor miért él ez a sztereotípia évezredek óta az antiszemitákban? Sőt, szinte mindenki másban is, magukat a zsidókat magukat is beleértve.

Hirdetés

Először a tények: nem, a zsidóknál nem gyakoribb a nagy, karvalycsőrszerű orr, mint az általános népességben. Megdöbbentő, de úgy tűnik, a rasszista propaganda ebben (is) hazudott. Ennek fényében különösen érdekes, hogy hogyan válhatott egy nem is létező testi adottság a zsidóságot a közfelfogás szerint – fizikai értelemben – leginkább meghatározó jellegzetességgé.

Az örök zsidó című náci propagandafilm plakátja

Az örök zsidó című náci propagandafilm plakátja

Fotó: USHMM

A sejthető válasz erre az, hogy mivel a zsidók gyakorlatilag nem különböznek a nem zsidó európai embertől kinézetükben (ellentétben mondjuk az afrikaiakkal vagy az ázsiaiakkal), kreálni kellett egy olyan megkülönböztető bélyeget, amely mentén definiálni lehet őket. Hiszen sokkal nehezebb gyűlölni egy csoportot úgy, hogy nem tudjuk kapásból megmondani, hogy a csoport tagjai miben hasonlítanak egymásra, és miben különböznek tőlünk.

Persze ettől még simán lehetne, hogy a zsidóknak tényleg nagyobb az orruk. De nem az. Megmérték. A 20. század elején Maurice Fishberg antropológus 4000 zsidó orrát mérte meg mérőkörzővel New Yorkban, és nem talált különbséget a zsidók orrának mérete, illetve méreteloszlása, illetve az átlag New York-i lakosok orrtípusa között.

Azóta senki sem ismételte meg Fishberg mérföldkő-jelentőségű vizsgálatát, viszont a populációgenetikai kutatásokból kiderült, hogy valóban vannak olyan gének, amelyek hatással vannak az orr alakjára és méretére. Csak az a baj az  ilyen jellegek öröklődésével, hogy rendkívül bonyolult mintázatot követ, rengeteg gén hat rá (egyenként mind csak egy kicsit), a környezeti tényezők szerepe pedig meghatározó. Emiatt a legtöbb, genetikailag meghatározott populációs különbséget könnyűszerrel elmossák azok a tényezők, amelyek nem örökletesek, hanem a lakhelyhez, vagyoni helyzethez, egészségi állapothoz és hasonlókhoz köthetők.

Jézus Pilátus előtt (Egbert kódex, 985 körül). A képen szerepel néhány zsidó, de nincs különösen nagy orruk

Jézus Pilátus előtt (Egbert kódex, 985 körül). A képen szerepel néhány zsidó, de nincs különösen nagy orruk

Fotó: Trier Stadbibliotek

Bizonyos adatok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/06/18/miert_van_a_zsidoknak_nagy_orruk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …