2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért vált a vaskakas Győr jelképévé?

Hirdetés

Miért vált a vaskakas Győr jelképévé?

Szinán basa a hagyomány szerint 1594-ben kijelentette: Győr városát csak akkor foglalhatják vissza a keresztények, amikor a torony tetején álló kakas megszólal, és az alatta lévő félhold megtelik. Nem csoda, hogy amikor négy év múlva, a március 28-ról 29-re virradó éjszakán a vaskakas nagyot kukorékolt, az oszmán harcosokon úrrá lett a pánik, és fejvesztve menekültek. Azóta Győr legismertebb jelképe a félhold és kettős kereszt talapzaton álló vaskakas. Ott látható számos győri cég és intézmény logójában, valamint a Dunakapu tér díszkútján.

A győri vaskakas a Dunakapu téri díszkúton

A győri vaskakas a Dunakapu téri díszkúton

Fotó: Wikipédia

Hirdetés

A Rába és a Duna találkozásánál fekvő Győr a Dunántúl fontos gazdasági és egyházi központja volt, a török korban viszont katonai jelentősége is felértékelődött. Mohácsi győzelmük után az oszmán hadseregek megszállták az ország központi területeit, és azt tervezték, hogy Bécs városát is meghódítják. Ennek megakadályozására építették ki a Magyar Királyság nyugati és északi sávját uraló Habsburgok a végvárrendszert a hódoltság határán.

Földrajzi fekvése és mérete miatt 

Győr a védelmi vonal legfontosabb állomásává vált,

hiszen elfoglalásával a törökök Bécs közvetlen közelébe kerülhettek. Ennek elkerülése érdekében a 16. század során olasz hadimérnökök irányítása alatt új falakkal és bástyákkal erősítették meg a Rába és a Duna találkozásánál álló várat. A tizenöt éves háború (1591–1606) idején a törököknek néhány esztendőre mégis sikerült elfoglalniuk. 

A vaskakas felszáll Győr tornyára

Amikor az oszmánok 1594 szeptemberében – a császári hadvezetés hibái és a várat védő Ferdinand Hardegg főkapitány gyors kapitulációja miatt – elfoglalták az erősséget, valóságos örömünnepet tartottak. Igyekeztek a külsőségek terén is hangsúlyozni, hogy Győr immáron örök időkre a szultán birodalmának részét képezi, s egy legenda szerint még a várkapuba is belevésték, hogy 

a keresztények sohasem lesznek képesek visszahódítani a várost.

A fontosabb épületeken megjelent a török félhold, a templomokat mecsetté alakították át, és a Dunára néző Vízi-kapu fölé egy tornyot építettek a várost elfoglaló Szinán pasa nagyvezír számára. A győztes hadvezér utasítására ennek csúcsán helyezték el a valójában rézből készült vaskakast, amely ekkor még csak a félholdon állt. A hagyomány szerint ekkor hangoztatta az elbizakodott pasa a híres jövendölést a város elfoglalásáról. Márpedig ha valaki ilyen kijelentést tesz, annak – a legendák szabályai szerint – be kell teljesednie!

Legenda és valóság

Három és fél évvel később, 1598. március […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/08/miert-valt-a-vaskakas-gyor-jelkepeve-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért finomabb kiskanállal a joghurt?

Miért finomabb kiskanállal a joghurt?

Annyira bárdolatlan, hogy még csak késsel-villával sem tud enni, szól a közkeletű mondás. Ha ez …