2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért vagyunk szomorúak egy jó könyv elolvasása után?

Hirdetés

Miért vagyunk szomorúak egy jó könyv elolvasása után?

A Sussexi Egyetem kutatói megállapítottak, hogy bármilyen műfajú könyv hat percig tartó olvasása 68 százalékkal csökkenti a stressz-szintet, mert a koncentrálás segít elterelni az agy figyelmét a nyomasztó gondolatokról, így csökken a pulzusszám és az izomfeszültség. De mi történik akkor, ha befejezünk egy jó könyvet? Érkezik a „könyv utáni blues”.

Ahogy Arisztotelész írta a Poétikájában, az irodalom komolyabb, mint a történelem, mert a történészt az foglalkoztatja, hogy mi történt mikor, a fikció viszont lehetővé teszi, hogy meglássuk, mi történhet, miközben a képzeletünket és az erkölcsi érzékünket is fejleszti.

Egy jó könyv után viszont mintha depressziós állapotba kerülnénk. Elhagyatottnak és üresnek érezzük magunkat, de miért lehet ez, és miért nem kapjuk le egyből a következő jó könyvet a könyvespolcról?

Hirdetés

Rövid vagy tartós szomorúság

Maja Djikićet, a Torontói Egyetem Rotman School of Management Önfejlesztési Laboratóriumának igazgatója azt mondja a Bookriotnak:

Lehet, hogy a könyv elolvasása után az olvasó szomorúsága valami értékes elvesztését jelzi, mert kötődött a szereplőkhöz, vagy az egész fiktív világ eltűnését sajnálja.

De az is előfordulhat, hogy a könyv központi kérdései maradnak aktívak az ember pszichéjében. Djikic szerint két fogalom fokozhatja a szomorú utóhatást: az érzelmi transzport és az empátia. Az első mindenkinek ismerős lehet, aki tapasztalta már, milyen elveszni egy könyvben, és a szereplők szemével élni meg a történetet. Ilyenkor az embernek megszűnik az időérzéke, de még az öntudata is gyengül. A narratív világ, távol a realitástól lehetővé teszi, hogy a történetben szereplő eseményeket a történet kontextusában valósnak érzékeljük, még akkor is, ha teljesen irreálisak. Ilyenkor a könyv befejezése után hiányzik a kitalált világ, amit egy ideig valóságosnak fogtuk fel, amiben a karakterek közeli barátok voltak a valós kapcsolatok mintájára. A kutatások azt mutatják, hogy a szépirodalom olvasása aktiválja, az érzelmi transzport pedig növelheti az empátiát.

Djikic szerint nem minden könyv utáni szomorúságnak ugyanaz az oka.

Ha a kiüresedés néhány nap után csillapul, akkor csak a könyvtől való elszakadás szomorúsága és a veszteség rövid […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/20/olvasas-depresszio-uresseg-empatia-karanten/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …