2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért stigma a kopaszodás?

Hirdetés

Miért stigma a kopaszodás?

A kopaszság az 50 év feletti férfiak legalább 50 százalékát érinti, és a látványon kívül ugyan nincs semmilyen negatív hozadéka, Harry herceg mégis leszólta emiatt is Vilmost A tartalék című könyvében, és „riasztónak” ítélte bátyja csillogó fejbőrét. Noha Vilmos erről sem tehet, annál inkább a genetika és a hormonok!

Férfikopaszodásról, orvosi nevén alopéciáról akkor beszélünk, ha az eredeti hajmennyiség legalább 60 százaléka kihullik, és nem nő helyette új haj. Az androgén hormon 30-40 éves kor után a fej egyes területein a faggyúmirigyek számának és működésének növekedését váltja ki, de közben leáll a hajhagymák működése. Hat-hét év alatt ritkulni kezd a haj, a folyamat vége pedig a tar fejbőr. A történelem során nem okozott komoly lelki gondokat a férfi kopaszság sem elszenvedőjüknek, sem nőtársaiknak, sőt, voltak korszakok, amikor büszkén viselték a hajhiányt.

Ókori és művészeti kopaszok

2019-ben Samar Mostafa Kamal egyiptológus 122 kopasz férfi festett képét találta ókori egyiptomi magánsírokban. Idősek voltak, és a társadalom különböző rétegeit képviselték. Ekkor derült ki, hogy az ókori egyiptomiak külön kifejezéseket alkalmaztak a férfikopaszságra, és hogy a mumifikáció során „kopaszsági vonalat” alkalmaztak.

Az európai művészet különböző korszakaiban semleges vagy akár pozitív volt a férfikopaszság ábrázolása. 

Hirdetés

Paul Veronese olasz reneszánsz festő Az örök atya című festményén egy kopasz Istent mutat, aki éteri csodát hajt végre. Rembrandt 1632-es Dr. Tulp anatómiáján csupa kopaszodó férfi tanulmányoz egy boncolást. Tehát a kopaszság szimbolizálhatta akár a bölcsességet is.

Az Örökkévalóság kapujában című 1890-es festményén Vincent van Gogh Adrianus Jacobus Zuyderland kopasz holland nyugdíjast ábrázolja, akire saját kétségbeesett lelkiállapotát vetítette ki. Egzisztenciális depresszió, de a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/18/kopaszodas-ferfi-hormon-genetika-divat-muveszet-abrazolas-van-gogh/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …