2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért spriccelhet folyadék a szemünkből?

Hirdetés

Miért spriccelhet folyadék a szemünkből?

Az emberi test tele van folyadékokkal, amelyek egy része így vagy úgy, de el is hagyja testünket. Részben ilyen a könny is, amely kizárhatatlan testünk szemünket védő módszerei közül. Ám vannak, akik képesek könnyet spriccelni egy erősebb orrfújással, még extrémebb esetekben szándékosan is.

shutterstock 1672921831

Fotó: Shutterstock

Sőt, hogy tovább fokozzuk, vannak olyanok, akik vizet, tejet, akár füstöt is eregetnek a szemükön keresztül. De normális, vagyis inkább egészséges ez?

Hirdetés

A szemünk rendkívül összetett, többszörösen védett szervünk. Fontos védelmi vonala a testnek a kötőhártya, amely a szem külső részét borítja be, s fürdeti könnyben, ezzel védve és tisztítva azt. A kötőhártya a szemüreg sarkában található könnymirigyekből veszi fel az ott termelődő nedvességet, majd a könnycsatorna segítségével vezeti azt el. A testünkben található, sós folyadékot keringető rendszer neve könnykészülék. Munkája állandó folyamat, akkor is könnyezünk, amikor észre sem vesszük, hisz szemünk mindig nyirkos, a könnyeket szétkenjük a pislogással a szemgolyón. Amikor valami szennyeződés kerül a szemünkbe, fizikai irritáció vagy pszichés stimuláció éri, olyan mértékben kezd el a háromból valamilyen típusú könny termelődni, hogy azt nem képes elvezetni a könnycsatorna, ezért potyognak a könnyeink.

De most nem foglalkozunk a sírással, a címben feltett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/10/19/miert-spriccelhet-folyadek-a-szemunkbol-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hogyan és miért tört ki az iraki háború?

Fred Kaplan amerikai újságíró a közelmúltban megjelent cikkében „az amerikai történelem legnagyobb stratégiai tévedésének” nevezte a …