2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért női neveket kapnak a legppusztítóbb hurrikánok?

Hirdetés

Miért női neveket kapnak a legppusztítóbb hurrikánok?

Napra pontosan ugyanakkor csapott le New Orleans térségében az Ida hurrikán, mint hírhedt elődje, a Katrina, 2005 augusztus 29-én. Ida 4-es erősséggel, minden idők ötödik legerősebb trópusi ciklonjaként szállt partra, tölcsére szélein 230 kilométer/órás széllel rombolta a partokat, emberáldozatokat szedve és tetemes anyagi károkat okozva. Több százezren maradtak áram nélkül. Akkora erővel őrjöngött, hogy megfordította a Mississippi folyó folyását is.

Irma hurrikán 2017. szeptember 10-én Floridában

Irma hurrikán 2017. szeptember 10-én Floridában

Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary

16 éve a Katrina még ennél is erősebben, 280 kilométer/órás széllökésekkel (a Saffir-Simpson-féle skálán a maximális, ötös erősséggel) tombolt, 1255 ember megölve és 125 milliárd dolláros veszteséget hagyva maga mögött.

Hirdetés

Katrina, Sandy, Ida, Irma, Wilma, Elsa és a többiek. Feltűnő, hogy az erősebb trópusi viharok általában női neveket kapnak. De vajon miért? 

Ahogy egyre több trópusi vihart, észak-amerikai nevén hurrikánt figyeltek meg, egyre nagyobb káoszt okozott azok megnevezése. A meteorológusok már korábban is úgy tekintettek rájuk, mint önálló egyéniségekre: elvégre kicsit mindegyik különbözik a másiktól, eltérő erővel tombolnak, más és más életutat járnak be. Ezért számok, helyi, ad hoc jelölések helyett 1953-tól áttértek a női nevekre. Nem tudni pontosan, kinek a fejéből pattant ki, de 

feleség és anyós után elnevezett viharnevek sorjáztak,

tomboló női neveket harsogott a média,  egészen 1978-ig, amikor már kezdett kicsit kínos lenni a nemi megkülönböztetés. 

Onnantól kezdve feltűntek férfi nevek is (egy nő, egy férfi váltotta egymást, és így tovább) a hat évre előre összeállított vihar-keresztnév listán. A most őrjöngő Ida idén kilencedik a névsorban az észak-atlanti, karib-tengeri hurrikán zónában. Felkészül még Julian, Kate, Larry, majd Mindy, és még többen mások.

Összesen 21-en vannak a 2021-es évfolyamban. Általában ez elég szokott lenni egy idényben, de ha mégsem, akkor a görög abc betűivel folytatnák a sort.  

Irma hurrikán 2017. szeptember 12-én Floridában

Irma hurrikán 2017. szeptember 12-én Floridában

Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary

Vannak kiemelkedő erejű, vagy szokatlanul erősen pusztító viharok.

a különleges szerzetek neveit visszavonják.

Újabb Katrina, vagy 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/30/miert-noi-neveket-kapnak-a-pusztito-hurrikanok-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …