2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért nem lőjük ki a veszélyes szemeteinket az űrbe?

Hirdetés

Miért nem lőjük ki a veszélyes szemeteinket az űrbe?

A természet nem ismeri a hulladékot, egyszerűen nincs olyan benne, ugyanis minden hasznosul a nagy körforgásban. A hulladék kizárólag az emberhez kötődik, talán az egyik legemberibb dolog a világon. Amerre csak járunk, önfeledten „alkotunk” és kellemetlen nyomokat hagyunk magunk után.

Műanyag hulladék borítja a Mahim tengerparti strandot Mahárástra szövetségi állam fővárosában Mumbaiban 2018. június 22-án.

Műanyag hulladék borítja a Mahim tengerparti strandot Mahárástra szövetségi állam fővárosában Mumbaiban 2018. június 22-án.

Fotó: Divjakant Szolanki / MTI / EPA

Például sok tízezer tonna radioaktív hulladékot termelünk, és próbálunk eltárolni geológiailag stabil ősmasszívumokba, mindenkit messzemenően biztosítva a lehető legnagyobb biztonságról. 

Hirdetés

Műanyagból évente 275 millió tonnát dobunk ki, és mivel túlnyomó részben csak egyszer használjuk őket, ugyanennyit gyártunk is. Ezt körülbelül úgy képzelhetjük el, mintha

65 kilométeres élű műanyag játékkockát gyártanánk és dobnánk el. Évente.

Persze ha nem lennének mesterséges anyagaink, valószínűleg gondban lennénk. Fából és más természetben található anyaggal ugyanis nehezen lehetne kiváltani őket ekkora mennyiségben. Kétségtelen, hogy az emberi civilizáció egyik nélkülözhetetlen találmányai a műanyagok. És az is kétségtelen, hogy műholdról is jól látható, Texas méretű lebegő műanyag szemét-szigetek úszkálnak a világtengereken.

Nem tudunk ugyanis mit kezdeni velük.

A műanyagok 80 százalékát kidobjuk szeméttelepekre, óceánokba, vagy csak úgy, valahová. A maradék felét újrahasznosítjuk, a másik felét pedig csak úgy elégetjük.

Időről időre felbukkannak világrengető újdonságok lebomló műanyagokról, vagy plasztikot evő baktériumokról, szuperenzimekről, esetleg üzemanyagot (hidrogént) kinyerő felfedezésekről, de igazság szerint foglyai vagyunk saját produktumainknak. Még a lebomlónak nevezett műanyagok sem tűnnek el és olvadnak bele a természetbe. Mind a biológiailag lebomló (növényi eredetű), mind a komposztálható műanyag csakis speciális körülmények között (például magas hőmérsékleten) esnek szét.

A többi sok száz tonna viszont évszázadokig tartja magát a földben, vagy a vizekben. Nem bomlanak, de különféle mechanikai hatásokra (tengeri hullámzás) szétesnek ők is, apró darabokra. Így válnak idővel mikroműanyaggá. Az állatok pedig

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/21/miert-nem-lojuk-ki-veszelyes-szemetunket-az-urbe-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …