2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért nem hasonlít a szív a szívre?

Hirdetés

Miért nem hasonlít a szív a szívre?

Az emoji, a tükrös mézeskalács és a kártyaszív is mind ugyanaz a szabályos, szimmetrikus forma, ami egyáltalán nem hasonlít az emberi testben pulzáló mandula alakú szervre. Honnan ered tehát a mai szívábrázolás?

GettyImages-551883573

Fotó: Alfred Gescheidt / Getty Images Hungary

Mindörökké borostyán?

A 14. században jelent meg először a szív mint a szerelem szimbóluma, ekkor még a borostyánlevélre utalt. Hogy miért borostyán? Az ókori Görögországban ez a kúszónövény a bort és a testi örömöket jelképezte. Ha ezt társítjuk a borostyán nagy ellenállóképességével és hosszú élettartamával, akkor meg is érkezünk a tartós szerelemhez. Ezek után meg sem lepődhetünk, hogy a görög és római vázákon szinte mindenhová felrajzolták ezeket a néha szőlővel összefonódó borostyánleveleket. A képe pedig egyre csak terjedt.

Hirdetés

Az ókori rómaiak úgy gondolták, a szerelem érzését közvetlenül a mellkasban érezzük, ahol a szív és a test érzelmi centruma található. De egészen a középkorig kell várnunk, hogy a szív a ma ismert alakjában tűnjön fel. A romantikus középkorban a lovagi románc, udvari szerelem, gáláns költészet időszakában izzik a levegő, repül a keszkenő. A férfiak tökélyre fejlesztik a széptevést, a nők pedig a visszautasítás-elfogadás művészei. A szerelmet megéneklik, ünneplik és bemutatják.

Ezekben a középkori ábrázolásokban láthatjuk a természet és a szerelmesek konkrét és elvont összefonódását is: hársfák alatt kötélfonó párok, borostyánlevelek díszletei közötti romantikus összebújások.  Az egyik leghíresebb ábrázolást, ami ma a londoni Victoria and Albert Múzeumban található, 1300 körül faragták egy elefántcsont foglalatú tükör hátoldalára. A jelenetben egy férfi térdel szíve hölgye előtt, és felajánlja neki fejjel lefelé fordított, hegyes szívét, miközben a nő egy nagy karikát emel a feje fölé.

Felajánlják szívüket

Amikor Giotto 1305-ben a padovai Scrovegni-kápolnát díszítő tablók közé a „Caritas” (jótékonyság vagy szeretet) teológiai erényét festette meg, egy bájos nőt ábrázolt, aki szívét Krisztus vagy Isten felé nyújtja. Giotto képe nagy hatással volt a későbbi olasz festőkre és szobrászokra, de ez még nem a szív mai formája.

A kortárs ábrázolás a 14. században született Francesco da Barberino képeivel. Documenti d’Amore című könyvében <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/08/07/sziv-szerelem-abrazolas-leonardo-galenosz-luther/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …