2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért nem eszünk füvet, amikor nem is mérgező?

Hirdetés

Miért nem eszünk füvet, amikor nem is mérgező?

Észak-Korea országnévvel az egyik leggyakrabban szervesült szó: az éhezés. Amióta létezik a bezárkózó abszurd rendőrállam, gyakorlatilag azóta folyamatos az élelmiszerhiány. A hidegháborús évtizedek „szocialista” béketáborában, ahová az ország is tartozott, ezt nem verték nagydobra. A Szovjetunió felbomlása és táborbontás után, az 1990-es évektől kezdve azonban egyre több hír érkezett az országban tomboló elképesztő nyomorról.

Elmaradtak a külső élelmiszer-szállítmányok, és már a kommunista istenként imádott országalapító, Kim Ir Szen 1994-es halálakor is százezrek haltak éhen, főleg vidéken. Csak romlott a helyzet az őt követő Kim Dzsongil alatt, aki úgy gondolta, jó ötlet előremenekülni, és minden erőforrást az atomfegyver megszerzésének alárendelni. Az eredmény páratlan:

óvatos becslések szerint 1990 és 2000 között csaknem 2 millió ember halt éhen.

Hirdetés

Az ENSZ élelmezési szervezetének becslése szerint a 24 milliós országban 10 millióan alultápláltak. A nagy vezetőt nem nagyon érdekelte, hogy apja nyomába sem ér, és teljesen elveszítette népszerűségét.

Füveket, gyökereket ettek

Csak keveseknek sikerült kiszökniük a hermetikusan lezárt határokon, ők mind bizarr állapotokról számoltak be. Ami élelem megterem, azt is elkobozzák. A padlássöprés következtében a falvakban a nyomor leírhatatlan, az éhínség miatt a szülők sokszor egyszerűen kidobják gyermekeiket. Árvák és fiatalok tömegei kóvályognak országszerte, többségük lopásból próbálja fenntartani magát, legtöbbjük idővel belehal az éhezésbe és a betegségekbe.

Egybehangzóan állítják azt is, hogy sokszor februártól júniusig füvet és gyökereket voltak kénytelenek enni.

Felmerül a kérdés: milyen fűről lehet szó? Pázsitfűről?

Ehető az egyáltalán?

Vagy feltehetjük úgy is a kérdést, amit a gyerekektől oly sokszor hallunk: miért éheznek a lakatlan szigetekre vetődött, vagy a pusztába veszett emberek, amikor ott az a sok-sok fű?

Van két apróság

Elvileg ehetünk pázsitfüvet (Poaceae), ugyanis tízezer fajtájuk egyike sem mérgező. Táplálékforrásként azonban hagynak maguk után pár apró kívánnivalót.

Pázsitfű

Pázsitfű

Fotó: Shutterstock

Az egyik, sajnálatos módon, hogy az emberi gyomor nehezen emészti meg a nyers füveket. Főleg a cellulózzal nem tud megbirkózni, mivel a lebontásához szükséges enzimeink hiányoznak. Nem véletlenül alakult ki a növényevőknél, például a teheneknél a speciális négykamrás gyomor. És nem véletlenül kérődznek: azaz előemésztik és újra rágják az egyszer már lenyelt szívós rostokat. 

Az a szomorú helyzet, hogy ha füvet ennénk,

több kalóriát égetnénk el a rágással, mint amennyi energiát visszakaphatnánk belőle. 

De ha ettől még dacosan el is tekintünk, akad itt egy másik gond is: rágcsálásával hamar elkoptatnánk fogainkat. A fű sok szilícium-dioxidot tartalmaz, ami végső soron egyfajta csiszolóanyag, úgy működik, mint a smirgli. Amúgy a földkéreg leggyakoribb ásványa, és kvarcként is ismert, a közönséges homok egyik fő alkotórésze. A növényevők úgy alkalmazkodtak a kéretlen csiszolóporhoz, hogy velünk ellentétben fogazatuk folyamatosan nő, és gyorsan pótolják a lekopott fogfelületeket.

Salátát, rukkolát, sóskát, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/01/08/miert_nem_eszunk_fuvet_amikor_nem_is_mergezo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Porsche-génekkel érkezik a csúcs elektromos Audi

Porsche-génekkel érkezik a csúcs elektromos Audi

Az Audi RS e-tron GT bemutatójára stílusosan a CES (Consumer Electronics Show) keretein belül került …