2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért nem divat a szőrös nő?

Hirdetés

Miért nem divat a szőrös nő?

Magunk mögött hagytuk a januhairyt, ami már jó pár éve hódít Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, a lényege, hogy a nők legalább januárban nem szőrtelenítenek. Ha valaki kipróbálta, gratulálunk neki, ha nem merte, megmondjuk, miért nem.

A szőr ábrázolása mindig is kvázi tabunak számított a művészetekben is, alig találunk pelyhes férfiakat és nőket az ókorban vagy későbbi művészeti ábrázolásokon. Talán az egyetlen kivétel Gustave Courbet A világ eredete című, női szeméremtestet ábrázoló, nagy botrányt kiváltó festménye. Emmanuel Pierrat műgyűjtő szerint

a szőrszálak problémásak, mert arra utalnak, hogy állati lények vagyunk. Festményen ábrázolni őket annyit tesz, mint megmutatni, hogy az ember is csak egy állat.

Szőrhisztori

Az első termék, amelynek a mellőzése kiközösítéssel fenyegetett, a dezodor volt:  ha rossz a szagod, nem élhetsz a társadalomban. És ez ellen ugyan fellázadhatunk ma már, ahogy a súlyprotokoll vagy a fiatalságkultusz ellen is, de a szőrösségnél nincs alternatíva. 

Hirdetés

A lábak és a hónalj szőrtelenítése 1915 után kezdődött, amikor divatba jöttek az ujjatlan és rövidebb ruhák, és a Gillette piacra dobta első női borotváját, a Milady Décollete-et, ami kicsi és ívelt volt, hogy jobban illeszkedjen a hónaljhoz.  

A Milady Décollete

A Milady Décollete

Fotó: Wikipédia

Az amerikai feminista, Naomi Wolf azt mondja, a nők fő fogyasztók, és könnyű marketingcélcsoportot jelentenek, hiszen állandóan törekednek a szépségre, tökéletességre, kompenzálni akarják bizonytalanságukat, korukat, meg akarnak felelni. Ez így volt a múltban, ma pedig még inkább, amikor olyan szlogenek repkednek, mint Az50 az új 40, vagy A 40 az új 30.  

Az ausztrál feminista, Germaine Greer már a hetvenes években leírta, hogy miközben a férfiaknál szinte elvárás volt a testszőr, ami a maszkulinitást és a még imponáló agressziót jelentette, addig 

A nőknél a szőrtelenítés az elvárt szexuális passzivitást, gyengeséget jelképezte.

Nincs helye sehol

A reklámok, hirdetések folyamatosan egy természetellenesen csupasz női test képét közvetítik, amin a legkisebb „gusztustalan” kis pihe sem látszik. A legkomikusabb, hogy a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/02/szor-no-trend-marketing-szortelenites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …