Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha szeretnénk, hogy gyulladáscsökkentő hatása is legyen. A gyulladás a szervezet válasza a szöveteket károsító veszélyekre, például a baktériumokra, stresszre, de akár az extrém hőmérsékletre is. A krónikus gyulladás növeli a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatát.
Pepita az igazi
A koffein a legtöbbet fogyasztott pszichoaktív anyag a világon, a Föld lakosságának 80 százaléka él vele kávé, tea vagy üdítőitalok formájában. Szerencsére a kávé nemcsak finom, de egészséges is, biológiailag aktív vegyületei, például a koffein, antioxidáns hatásúak, segíthetnek távol tartani a gyulladásokat, a krónikus egészségügyi problémákat, de különösen akkor, ha tejjel keverjük el. Akik több mint hat csésze kávét fogyasztanak naponta, elkerülhetik a 2-es típusú cukorbetegséget és a a Parkinson-kórt is – a rendszeres koffeinfogyasztás nagyjából 25 százalékkal redukálja előfordulásának esélyét.
A kávé tele van a polifenoloknak nevezett antioxidánsokkal (ezek semlegesíteni tudják az ártalmas szabad gyököket), amik növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, és jellemzően a növényi eredetű élelmiszerekben vannak.
A tej fehérjében gazdag, és tartalmazza mind a kilenc […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/06/kave-gyulladas-polifenol-antioxidans-aminosav/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!