2021. szeptember 25., szombatMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért más az íze a dobozos kólának, mint az üvegesnek?

Hirdetés

Miért más az íze a dobozos kólának, mint az üvegesnek?

És a sörnek? Merthogy szentül meg vagyunk győződve arról, hogy különböznek. Ezért sokan esküsznek vagy az egyikre, vagy a másikra.

Az, hogy a csapolt sör más ízű, mint az üveges vagy dobozos, nem egy Michelin-csillagos megállapítás. Ennek okai triviálisak: a csapoltat kissé másként hőkezelik, pasztőrözik, mint a többit. Ez okozhatja az ízek apró eltérését. A hordós sörök nem is maradnak el olyan sokáig, mint üveges és dobozos társaik, amelyek jóval több időt eltölthetnek a boltok polcain. Ezért a csapoltak többnyire frissek, ami szintén eredményezhet eltérő zamatot.

Dobozos kólák a Coca-Cola egyik indiai üzemében

Dobozos kólák a Coca-Cola egyik indiai üzemében

Hirdetés

Fotó: Sumit Dayal / Bloomberg / Getty Images Hungary

Ám hogy az üvegből jobban csúszik, mint alumíniumdobozból, vagy fordítva, már nem ennyire nyilvánvaló.

Vegyük azt az esetet, amikor az üveges sör vagy kóla nem sütkérezik a napon, hanem fénytől védve várakozik a raktárban. Napfény hatására ugyanis lebomlanak a sörben lévő alfasavak (amelyeket egyébként ránctalanító szerekhez használ a kozmetikai ipar, a sörbe a komló révén kerül bele), és kellemetlen aromájú anyagok keletkeznek. A napszúrást próbálják minimalizálni a sötét (barna vagy zöld) sörösüvegekkel. A nem megfelelő tárolás miatt ezért előfordulhat ízbeli különbség,

MÉGHOZZÁ JOBBÁRA A DOBOZOS SÖR JAVÁRA.

De lehetséges finom eltérés, ha alumíniumdobozból, műanyag palackból vagy üvegpalackból iszunk?

A válasz az, hogy

ELMÉLETILEG IGEN.

A palackokból kioldódhatnak kis mennyiségben kémiai anyagok. Például az aludoboz belsejéből különféle polimerek, a PET-palackból pedig acetaldehid.

Gyanakvók vagyunk

Vegyileg az üveg a legstabilabb, legsemlegesebb, abban tehát biztosak lehetünk, hogy ha üveges kólát vagy sört nyakalunk, a csomagolás a legkevésbé sem zavarhatja meg az ízek násztáncát.

Igen ám, de annyira szigorúak a szabályok mindenütt a világon, hogy a műanyag vagy aludobozban a kioldódott koncentráció szinte kimutathatatlan. Ha megfelelően tároljuk, minimális a valószínűsége annak, hogy akár a legkifinomultabb ízlelőbimbójú kóstoló is bármi különbséget vehet észre. A csomagoló- és élelmiszeripari vállalatok azon dolgoznak, hogy megakadályozzanak bármiféle molekula-csereberét.

Illuzionisták vagyunk

Ezt pedig egy egyszerű vakteszttel könnyen igazolhatjuk újra és újra. Eltalálhatjuk persze néha-néha, hogy milyen anyagú palackból származik az ital, de a kóstolások többségében nem érzünk majd különbséget.

Mégis sokan határozottan állítják, hogy amikor aludobozos italt fogyasztanak, éreznek némi fémes ízt, PET-palackból pedig műanyagosat. Ez nem tűnik lehetetlennek, hiszen ajkunk és nyelvünk mégiscsak közvetlenül érintkezik az anyaggal, simán kioldhatunk valamennyi polimert vagy acetaldehidet.

Csakhogy szakemberek szerint ezek mennyisége annyira <a href="https://www.popsci.com/scitech/article/2009-07/why-does-coke-glass-bottle-plastic-bottle-and-aluminum-can-taste-different/" id="hyperlink_b08f0e49aadc53eeca1d7431f128961f" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/26/miert-mas-az-ize-a-dobozos-kolanak-mint-az-uvegesnek-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ki volt Vörös Élisabeth? - Marx fogadott lánya – Frankel Leó szerelme – A CSEKA áldozata

Ki volt Vörös Élisabeth? – Marx fogadott lánya – Frankel Leó szerelme – A CSEKA áldozata

1870 decemberében a Londonban élő Karl Marxszal az Internacionálé orosz szekciója levélben tudatta, hogy egy bizonyos …