2020. július 10., péntekMa Lukrécia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Lukrécia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért lyukas a sajt?

Hirdetés

Miért lyukas a sajt?

A sajt az egyik legnépszerűbb étel a világon, ami nem csoda, hiszen közel 10 ezer éve az emberi étrend egyik alapja. Nem tudjuk pontosan, hogy mikor készült az első sajt, de az biztos, hogy hamarabb, mint hogy az ember kitalálta volna ezt az írás dolgot. A tudósok annyit azért sejtenek, hogy a nagy felfedezés a véletlen műve lehetett.

Hirdetés

A régmúlt korok embere nemcsak cserépedényekben tárolt dolgokat, hanem felfújt állati belekben is. Valószínűleg az történt, hogy egy bélbe tejet raktak, de egy enzim miatt kiváltak kemény részek, ami gyakorlatilag a sajt. Az emberek örvendezének vala, és a következő évezredeket azzal töltötték, hogy a lábszagú ízbombáktól a gumidarab szerű ízetlen fehér kockákig kipróbálják, mit is lehet varázsolni a romlott tejből.

Az ementáli sajt Bern kanton Emmentál-völgyéből ered.

Az ementáli sajt Bern kanton Emmentál-völgyéből ered.

Fotó: Charly Triballeau / AFP

A 19. században egy svájci sajtkészítő előállt egy sajttal, ami bejárta a világot, és sokak fejében ez a fajta ugrik be, ha a sajtokra gondol.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/06/24/sajt_kosz_tej_ementali_svajc_lyuk_lyukas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A gyilkos, akit a mellkasából kinőtt ikertestvére mentett meg az akasztófától

A gyilkos, akit a mellkasából kinőtt ikertestvére mentett meg az akasztófától

Több évszázada foglalkoztatja a testi deformitások és az igazságszolgáltatás morbid vonatkozásai iránt érdeklődőket, hogy ha …