2021. január 26., keddMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért lett dühös Beethoven Napóleonra?

Hirdetés

Miért lett dühös Beethoven Napóleonra?

Beethoven különös zenéje máig foglalkoztatja a zenészeket, zenekutatókat, de még az orvosokat is. Próbálják megfejteni, honnan fakadhatnak a különös struktúrák, szokatlan zenei motívumok, fordulatok. Lehetséges magyarázatokat sokan a betegségeiből próbálnak levezetni.

A zeneszerző már gyerekkorától kezdve sok problémával küszködött. Az egyik közülük a szívritmuszavara volt. Orvosprofesszorok állítják, hogy műveiből kihallható a légszomjat idéző dallam, éles váltásaiban pedig a beteg szív jellegzetes ritmusa bujkál.

Amikor a szívverés kiesik a ritmusából, azt előre jelezhető minták szerint teszi. Hasonló mintázatokat hallanak Beethoven zenéjében is. Az 1825-ben komponált 13., B-dúr vonósnégyes (opus 130) Cavatina-tételét a komponista „beklemmt” (szorongatva, szívszorítón) utasítással látta el, amit a mellkasi nyomással járó szívritmuszavar jelének tekintenek. Amikor pedig a hangnem hirtelen Cisz-dúrra vált,

Hirdetés

a ritmus zavarodottá válik, és ez olyan, mintha légszomja lenne.

Beethoven

Beethoven

Fotó: Shutterstock

A hallással együtt eltünedeztek a magas hangok

Legismertebb persze a süketsége, ami a húszas éveiben kezdődött, és fenyegette virtuóz előadói karrierjét is. Rezgőrúddal kísérletezett, amit a zongora húrjai alatt fekvő rezonálószekrényhez erősített. Állát a rúdhoz nyomta, így próbálta intenzívebben érzékelni a hangszer rezgéseit. Egy idő után feladta, és a zeneszerzés felé fordult.

Zenekutatók szerint műveiből jól kihallható, ahogyan az állapota egyre rosszabbodott. Kezdetben a magas hangokat nem hallotta, ezzel egy időben ezek a kompozícióiból is feltűnően eltűntek. Amikor 1819 körül már semmit nem hallott, és már csak a belső hallására támaszkodhatott, a magas hangok visszatértek.

de Nem osztja ezt mindenki.

Az ohiói Kent Állami Egyetem zenekutatója határozottan

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/28/beethoven-napoleon-suketseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan gyógyulnak a természet sebei

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/22/lassan_gyogyulnak_a_termeszet_sebei/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …