2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért lesz agresszív az, aki éhes?

Hirdetés

Miért lesz agresszív az, aki éhes?

Mindenki ismer olyan embert, aki elviselhetetlenül goromba, agresszív és ingerült lesz, ha éhes. Nagyjából úgy, mint amikor Bruce Branner idegállapotba kerül, és átváltozik Hulkká – csak általában (illetve: jobb esetben) azért addig nem jut el az ember, hogy letépje magáról az inget és a nadrágot, mert még nincs kész a rántott hús.

Hirdetés

Általában az érintettek is tudják magukról, hogy éppen elviselhetetlenül viselkednek, ennek ellenére – pont ahogyan Hulk – ők sem képesek kontrollálni a cselekedeteiket ilyenkor. Legalábbis ezt állítják. A tudomány pedig mérsékelten ugyan, de igazat ad nekik.

Mármint nem azt állítja, hogy jogos az ingerültség, csak van rá magyarázat. Mégpedig a vércukorszint csökkenése.

Dr. Brad Bushman az Ohio Egyetem professzora úgy foglalta össze az egész jelenséget, hogy az agynak tápanyagra van szüksége az érzelmek szabályozásához, és a harag az az érzelem, amit a legnehezebb szabályozni. Vagyis ahol éhségérzet van, ott ingerültség is.

A sejtek elsődleges üzemanyaga a glükóz, amit a bevitt tápanyagból nyernek, és inzulin jelenlétében tudnak felvenni. Az agynak elég sok üzemanyagra van szüksége, nagyjából a test napi energiafelhasználásának 20-30 százalékát használja el.

Ha egy ideje nem evett valaki, akkor a vércukorszintje lecsökken. Ha ez egy bizonyos szint alá csökken, akkor kortizol és adrenalin termelődik a szervezetben, a kortizol pedig képes növelni az agressziót, az alacsony vércukor pedig hatással lehet arra, hogyan kezeljük az ösztönös viselkedést – <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/03/18/ehseg_ingerultseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jelentősen csökkent a légszennyezettség mértéke Spanyolországban is

Jelentősen csökkent Spanyolország légszennyezettségének mértéke a kijárási korlátozások és a gazdasági tevékenység csökkenése miatt a …