2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért lehet egy kis testű kutya agresszív?

Hirdetés

Miért lehet egy kis testű kutya agresszív?

Egy jól megtermett, határozott dobermann bizonyos helyzetekben a szívverésünket is képes megállítani, úgy, hogy nem is kell támadónak lennie, elég hozzá csupán a puszta kiállása. Érdekes módon azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy kisebb kutya nagyobb mértékben lehet agresszív.

„A 9 kilogrammnál kisebb testtömegű kutyák általában reaktívabbak. A kis méret félősebbé teheti a kutyákat, ezért önvédelemből támadásba lendülhetnek. Az apró fajták nagyobb valószínűséggel reagálnak védekezően, mert jobban félnek” – magyarázta James Serpell, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvos-tudományi Kara Állatok és Társadalom Interakció Központjának igazgatója.

Emellett a kis testű kutyák reaktivitása a gazdáik viselkedésének eredménye is lehet. „A tulajdonosok hajlamosak infantilizálni a kicsi kutyákat. Úgy gondolnak rájuk, és kezelik őket, mint tehetetlen csecsemőket” – folytatta a szakértő. Ezért előfordulhat, hogy nem szocializálják őket megfelelő módon.

Hirdetés

A testméret azonban nem az egyetlen tulajdonság, amely agresszióval társul a kicsi kutyák esetében. Egy 2013-as, a PLOS One folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alacsonyabb testmagasság önmagában is összefüggésbe hozható egyes fajták nemkívánatos tulajdonságaival. A rövidebb lábú kutyafajták nagyobb valószínűséggel félnek az ismeretlen kutyáktól, és gyakrabban mutatnak agressziót a gazdájukkal szemben. Egyelőre nem világos, hogy ez miért van így.

Hogy miért lehetnek a kisebb testű kutyák olyan temperamentumosak, a teljes cikkben elolvasható, amely  <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/30/kutya-kutyabarat-kiskutya-agresszivitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felszín alatti barlangot találtak a Holdon

Egy barlang felfedezésekor a Földön szinte már fel sem kapjuk a fejünket, azonban ha mindezt …