2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért kegyelmez meg az elnök egy felfuvalkodott pulykának?

Hirdetés

Miért kegyelmez meg az elnök egy felfuvalkodott pulykának?

400 éve, 1620 őszén indult útjára a Mayflower nevű hajó százkét angliai puritánnal a fedélzetén. Hatvanhat napon át hánykolódtak, mire a Cape Cod-foknál partot értek, és a következő év tavaszán létrehozták Massachusettsben az első kolóniát. Viszontagságokkal teli évek következtek, hálásak voltak, ha az asztalra étel került. Ezt minden évben meg is ünnepelték, méghozzá egy egészben megsütött pulykával.

Miért éppen pulykával, és nem mondjuk csirkével, vagy vaddisznóval?

Hirdetés

A válasz prózai: a testes madár Észak-Amerikában őshonos, és nem Törökországban, ahogy az angol turkey névből következne. A félreértés onnan származik, hogy amikor ötszáz éve konstantinápolyi török kereskedők Nyugat-Afrikából származó gyöngytyúkot kezdtek árulni Európa szerte, Angliában török kakasnak (turkey cock) kezdték hívni a szárnyast, idővel ez turkey-vé egyszerűsödött.

Nem csillapítja a zavart az sem, hogy a franciák pedig indiai csirkének (poulet d’Inde) hívták, ami viszont onnan ered, hogy Kolombusz Indiát vélte felfedezni Amerikában. A törökök csavarnak még egyet a névmizérián, és egyszerűen hindinek hívják a madarat, ami pedig az „igazi” Indiára utal. A magyar név meg a soványt, sovány húsút jelentő póka, szupulyka szavakra.

Nem tiszta, ki kezdte

Szóval nagy a rumli a nevek körül. Afelől azonban nincs vita, hogy a gyökértelen bevándorlók erős hagyományt alapítottak a hálaadáskori pulykasülttel. Ez az étel annyira egybefort az ünneppel, mint a karácsonyfa a karácsonnyal.

A szimbólum a legmagasabb köröket is meghódította, és megszületett a pulykának adott elnöki kegyelem intézménye. Állítólag 1947-ben Harry S. Truman amerikai elnök tekintett el először a szárnyas jószág megsütésétől. Kutatók szerint azonban ez nem feltétlenül így történt, nem létezik ugyanis erre utaló dokumentum, beszéd, újságcikk, vagy fotó.

Az biztos, hogy utódja, Dwight D. Eisenhower mind a két elnöki ciklusa alatt megette az összeset.

Nem úgy John F. Kennedy elnök, aki négy nappal az ellene elkövetett merénylet előtt megkegyelmezett egy 25 kilós pulykának, amelynek nyakába a „Jó étvágyat, elnök úr!” feliratot akasztották. Kennedy visszaküldte a hatalmas madarat a farmra azzal, hogy „hagyjuk még nőni”. A Los Angeles Times kegyelemnek nevezte az elnöki döntést, és innentől kezdve ez a pulykahagyomány is végleg beette magát az amerikai köztudatba.

 A ceremónia a Fehér Házban zajlik. De hogy kerülnek oda a pulykák?

Hát úgy, hogy a Pulykatenyésztők Országos Szövetsége és az Országos Baromfi- és Tojásügyi Terméktanács közreműködésével küldenek ajándékba pár elő példányt a broad breasted white fajtából. Nevüket a Fehér Ház személyzete adja, a honlapon lehet szavazni rájuk.

John F Kennedy és Everett M Dirksen szenátor megkapja a hálaadás pulykát 1963. november 19-én a Fehér Házban

John F Kennedy és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/25/elnoki_kegyelem_pulyka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Amikor a gyerekek először találkoznak labdával és eldobják-rúgják, boldogan szaladnak utána, mert olyan mintha élne …