2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért jobbkezes szinte mindenki?

Hirdetés

Miért jobbkezes szinte mindenki?

Sok emberben felmerülhet, miért van egyáltalán jobb- és balkezesség, különösen a nőkben, és különösen, ha volán mögött ülnek. Ezért is találták fel a „másik balt” – feltehetően az autósiskolákban. A két oldal megkülönböztetése egyébként a francia forradalom idejéből, Párizsból ered, amikor a parlamenti ülésrendben a jobb oldalon foglaltak helyet a királyság képviselői (az első és a második rend), a bal oldalon a forradalom hívei, a polgárság (a harmadik rend). Ez a felállás az ancien régime korszakában még nem jöhetett létre, a forradalomnak köszönhető, hogy a harmadik rend kivívta a közös nemzetgyűlés lehetőségét. 

Talán már mi is megfigyeltük magunkon, hogy vannak olyan tevékenységek, amiket egyszerre tudunk a jobb és a bal kezünkkel is végezni (már ha meg tudjuk különböztetni a két oldalt), de mitől függ, és miért van több jobbkezes a világon?

GettyImages-1125092024

Fotó: Juana Mari Moya / Getty Images Hungary

Egy gyors teszttel könnyen kideríthejtük, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk-e, ha hirtelen elbizonytalanodnánk. Fogjunk egy távcsövet vagy egy kaleidoszkópot vagy bármit, amibe csak az egyik szemünkkel kell belenézni. Amelyik szemünket használjuk reflexszerűen, gondolkodás nélkül, olyan kezesek vagyunk. Ugyanezt kipróbálhatjuk egy lépcsőn is: amelyik lábunkkal lépünk rá először, az a mi preferenciánk.

Hirdetés

A kéz esetében ez egy kicsit bonyolultabb, mert vannak, akik szinte ugyanolyan jól tudják használni mind a két kezüket, ők a „kétkezesek” – valószínűleg balkezesnek indultak, de megpróbálták őket leszoktatni a bal kéz használatáról gyerekkorban. De jó, ha tudjuk, a jobb kéz sokat árul el a láb használatáról is, ugyanis a jobbkezes felnőttek 90 százaléka jobblábas is.

Általában az a domináns kéz, amelyikkel írunk, úgyhogy az emberek 6-7 éves kortól lesznek határozottan valamilyen irányúak. 3 éves kor előtt a gyerekek még mind a két kezüket használják, majd megjelennek az oldaldominanciák, vagyis a gyerek előnyben részesíti az egyik kezét. 

Az emberek 85-90 százaléka, vagyis tíz emberből kilenc a jobb kezét használja mindenre, 80 százalékuk a fociban is jobblábas, 70 százalékuk a kukkerteszten is az.

Meglepő, hogy a jobbkezesek aránya az egész világon azonosnak tűnik, nincs regionális variáció az ősember kora óta sem.

A tudomány mai álláspontja a barlangrajzok elemzése, a szerszámkészítési technikák és az őskori hangszerek tanulmányozása alapján az, hogy az ősférfiak és ősnők is dominánsan jobbkezesek voltak.

Genetikai bal

Clare Porac, a Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológiaprofesszora a jobb és bal oldali lateralizációt tanulmányozza, szerinte a kézpreferencia attól függ, hogy ugyanazon a genetikai helyen két allél vagy egy olyan gén két megnyilvánulása van-e, amely összefüggésbe hozható az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/05/20/jobb-bal-kez-agyfelteke-dominancia-michelangelo-bach/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …