2021. január 24., vasárnapMa Timót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.24. Timót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért ilyen sorrendben vannak a számok a dartstáblán?

Hirdetés

Miért ilyen sorrendben vannak a számok a dartstáblán?

Apró nyilakkal dobálózni eléggé kézenfekvő elfoglaltság. Hiszen dárdákat már ősemberként is hajítottunk, az íj és nyíl sem éppen modernista találmány, és a fúvócsőből kifújt nyilak világa sem ismeretlen a legtöbb primitívnek mondott törzsnél. Éppen ezért furcsa, hogy a kézzel dobott dartsnyilak mindössze 150 éve kezdtek csak népszerűvé válni.

Dartstörténészek szerint a játék első írásos említése a XV. századból származik. Egy angol íjász megelégelte, hogy kint kell fagyoskodnia a téli hónapokban, ha gyakorolni akar. Ezért gondolt egyet, lenyisszentett egy rövidebb darabot a nyílvesszejéből, besétált a legközelebbi pubba, és a kellemes melegben egy falra akasztott farönkszeletbe dobálni kezdte lerövidített nyilait. Kisvártatva melléállt egy másik íjász is, aki legott versenyre kelt vele, ezzel pedig megszületett az első dartsvetélkedés.

A LEGENDA ELÉGGÉ ROBIN HOOD-SZERŰEN HANGZIK.

Hirdetés

Ahogyan az is csodásan regeszerű, hogy az Amerikába tartó első európai puritán telepesek állítólag már a Mayflower fedélzetén dartsot játszottak 1620-ban, mielőtt Massachusettsben megalapították az első kolóniát, és megrendezték az első hálaadást

Mi az a húsz szám ott összevissza?

Mindenesetre a játék a XIX. század második felében terjedni kezdett, elsősorban Nagy-Britanniából kiindulva. A mai is érvényes szabályokat is ott fektették le. 1896-ban született meg mai formája.

Többek között a céltábla, amin 20 szám van elhelyezve, látszólag összevissza odahányva, minden logikát nélkülöző sorrendben.

Legfelül a legmagasabb pontszám van, a 20-as. Mellette két oldalt az 1-es és az 5-ös büntető mezők vannak. A 19-es mellett a 3-as és a 7-es mezők. Mindezt Brian Gamlin, a darts-tudomány atyja rendezte el gondosan így.

De miért pont ebben a sorrendben?

A számok elhelyezésének ugyanis 20! (20 faktoriális) lehetséges variációja lehetséges. Ez pedig nem kevesebb mint 2 432 902 008 176 640,000 lehetséges sorrendet jelent. Gamlin célja az volt, hogy a lehető legnehezebb legyen a magas értékű mezőket eltalálni. A dartshoz szerinte nem kell különösebb szakértelem, ellenben ha valaki már nem elég józan, akkor nem tud majd pontosan célba találni. Akárhogy is nézzük, nehéz lenne ennél kellemetlenkedőbb, célzóvíz-ellenes kombinációt összeállítani.

<img id="kep_szerkfoto_image_35807115" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/12/16/messze_repult_a_fazos_ijaszoktol_es_a_puritanoktol_a_darts/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különös tyúknak vélték a csapot

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/21/kulonos_tyuknak_veltek_a_csapot/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …