2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért gyakoroljuk a lefelé néző kutyát?

Hirdetés

Miért gyakoroljuk a lefelé néző kutyát?

Sok érvet hallottunk már a jóga ellen és mellett. Európai embernek nem való, spirituális katyvasz vagy a legjobb nyújtó gyakorlatok, csak svéd torna. Vizsgáljuk most meg, milyen előnyei lehetnek a jógázásnak, ha mégis felkapunk egy matracot, és belevágunk.

A jóga a testet és az elmét harmonizálva érdekes hatással van az agyra és a mentális egészségre. A gyakorlatsor fizikai jótékony hatásairól már sokat írtak, ezek szerint

javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, erősíti az izmokat és a szívet.

Hirdetés

De az immunrendszert és a mentális egészséget is megacélozza. Hogy történik ez? A jóga sajátossága, hogy nem csupán a testmozgásra fókuszál, hanem a légzés- és figyelemszabályozásra is. Kínai kutatók a közelmúltban a jóga hatásait vizsgáló tanulmányok eredményeit analizálták, mágnesesrezonancia-képalkotást (MRI) alkalmaztak a jóga agyra gyakorolt hatásának megfigyelésére. Ezek alapján javulást mutattak ki a jógázók egyes agyi régióinál (növekedtek és aktivizálódtak). Ezek a változások főként a prefrontális kéreg, a hippokampusz, a temporális lebeny, az insula és a cinguláris kéreg szintjén mennek végbe – ezek elsősorban az érzelmi szabályozásban, a memóriában vesznek részt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/28/joga-stressz-szorongas-depresszio-memoria-kognicio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha …