2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért fösvények a skótok?

Miért fösvények a skótok?

Magyarországon a skótokat mindenki a fukarságról szóló skót viccekkel kapcsolja össze. De tényleg spórolósak a skótok? Furcsa mód, Nagy-Britanniában – noha korábban valóban elterjedt vélekedés volt, hogy a skótok a fogukhoz verik a garast – mára szinte teljesen eltűnt ez az előítélet. Nálunk azonban megmaradt, sőt sokaknak szinte semmilyen más ismerete nincs a skótokról, mint ez, plusz a férfiak szoknyahordása. Miközben arra nagyon keveseknek adatott lehetőségük a múltban, hogy élőben is találkozzanak egy skóttal.

Vének tanácsa a skót presbiteriánus egyházban (John Henry Lorimer, 1891)

Vének tanácsa a skót presbiteriánus egyházban (John Henry Lorimer, 1891)

Fotó: Scottish National Gallery

A skót takarékosságról szóló történeteket gyakran a skót presbiteriánus egyház megerősödésének időszakára, tehát a 16-17. századra vezetik vissza. A közösségek idős tagjaiból (presbiterekből) álló tanácsok korántsem csak az egyház kormányzása felett gyakoroltak hatalmat, de a mindennapi élet megannyi jellegzetességét is meghatározták. Alapvetően a puritán életet írták elő az egyházközségek minden tagja (tehát mindenki) számára, a takarékosság kifejezetten támogatott viselkedés volt.

Aki nem úgy élt, ahogy az egyházi tanácsok tagjai azt kívánatosnak tartották, annak számos módon képesek voltak megnehezíteni az életét, részben a közösség egyéb tagjainak ellenük hangolása, részben pedig a világi hatalomgyakorlás befolyásolása révén. Így minden skótnak, különösen vidéken, ahol az egyházi hatalom erősebb volt, érdemes volt – legalábbis nyilvánosan – mértékletes, már-már fösvény életet élni, a közhangulat egyértelműen a javak felhalmozását és nem felélését díjazta.

Egy helyi presbiteriánus elöljáró kérdez ki egy lányt az egyházi tanításokról (John Phillip, 1847)

Egy helyi presbiteriánus elöljáró kérdez ki egy lányt az egyházi tanításokról (John Phillip, 1847)

Fotó: Scottish National Gallery

Az egyház tanításai szerinti, időnként már szélsőségesen önmegtartóztató élet a közemberek számára azért is létkérdés volt, mert Skócia egészen a 19. századig az Egyesült Királyság legszegényebb nemzetének számított. A társadalom jelentős részének léte az egyházi hivatalok által szétosztott élelmiszer-segélyektől függött, ők pedig inkább az általuk felelősségteljesebbnek, puritánabbnak tartott embereket részesítették előnyben az élemiszerosztáskor.

A skót parlament 1579-ben elfogadta a szegénységről szóló törvényt (Poor Law), amelyben az egyházközségeket tette felelőssé (vagyis őket ruházta fel a hatalommal), hogy a helyi szegényekről gondoskodjanak. Az egyházközségek döntöttek arról, hogy mely szegények szegények önhibájukon kívül (így jogosultak a segélyre), és kik érdemlik meg a sorsukat, mert az életvitelük okozta a szenvedésüket. Nyilván ilyen helyzetben mindenki próbálta magáról a mértékletesség látszatát kelteni.

De hogy érkezett el a skótokat övező, fösvénységről szóló meggyőződés Kelet-Európába? Ebben szerepet játszhattak a 16-17. századi Lengyelországba járó <a href="http://www.mapascotland.org/story-of-the-map/did-you-know/#:~:text=The%20Scots%20in%20Poland%20were,backs%20to%20sell%20at%20markets." […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/07/07/miert_fosvenyek_a_skotok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ezen a weboldalon megtapasztalhatja, mennyire magányos egy proton

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/07/26/ezen_a_weboldalon_megtapasztalhatja_mennyire_maganyos_egy_proton/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …