2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért finomabb kiskanállal a joghurt?

Hirdetés

Miért finomabb kiskanállal a joghurt?

Annyira bárdolatlan, hogy még csak késsel-villával sem tud enni, szól a közkeletű mondás. Ha ez igaz, akkor hogyan vélekedjünk híres elődeinkről? Az evőeszközök ugyanis csak az 1600-as évek végén kezdtek elterjedni Európában. És először csakis a főűri kastélyokban. Kést ugyan mindig használtak, már csak azért is, mert valamivel szeletelni kellett az ételt. De a kanál, majd később a villa sokáig nem volt általános az asztaloknál.

Mátyás király például kézzel evett. Ahogy Galeotto Marzio, Mátyás udvarában élő olasz humanista részletesen leírta: mindenki előtt van valami kenyérféle, a közös tálból kiveszi, amit kíván, és falatokra vágva ujjaival teszi a szájába. A király azonban kiváltképp tisztán étkezett, soha nem szennyezte be magát étellel.

Voltak már evőeszközök a Napkirály udvarában, bár a királyt igencsak feszélyezte a sok, tányérok mellett tartott hegyes, éles kés a népes lakomákon. Ekkor tűnt fel a lekerekített végű, tompa kés (hasonló, mint a tortaszeletelő kés) Versailles-ban. XIV. Lajos (1643-1715) azonban

Hirdetés

szintén a kezét preferálta.

Ehhez képest a 21. században azon morfondíroznak egyes kutatók, hogy máshogy ízlik-e az étel, ha különböző evőeszközökkel fogyasztjuk? A kíváncsiságból egy fiatal tudományág is született: a gasztrofizika.

Mátyás király

Mátyás király

Fotó: Archive Photos / Getty Images Hungary

Súlyos kérdések

Az Oxfordi Egyetem tudósai például a kanalak súlyára voltak kíváncsiak. Arra kérték a résztvevőket, hogy különböző műanyag kanalakból egyék ugyanazt a joghurtot, majd értékeljék az egyes minták ízét.

A pille könnyű filléres kanáltól, a nehezebb igényesebbig terjedt a skála. Meglepve tapasztalták, hogy a legkönnyebb

eldobható kanál vitte a prímet.

A többség sűrűbbnek, és minőségibbnek ízlelte belőlük a joghurtot. A menő műanyag kanálból pedig hígabbnak és olcsóbbnak.

Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a váratlan tapasztalat megváltoztatja ízérzékelésünket. Egy műanyag kanál könnyű, semmiképpen sem kidolgozott és olyan súlyos, mintha fémből lenne.

A szokatlan érzet pedig zavart és mikrocsalódást okoz.

Már nem is ízlik annyira, ami benne van.

Elvégeztek egy másik nagyszabású étkezési kísérletet is egy skóciai szállodai éttermében. A 130 résztvevő egyik fele bankettekhez használt jó minőségű evőeszközöket kapott. A többiek a személyzet gyengébb kivitelű evőeszközeit. A prémium szettek darabjai körülbelül háromszor nagyobbak voltak az olcsóbbaknál. A menü ugyanaz volt: pisztráng krumplipürével, spenóttal és kapribogyóval, valamint barna garnélarák vajjal. Furcsamód itt pont fordítva,

a súlyosabb, elegánsabb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/19/miert-finomabb-kiskanallal-a-joghurt-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …