2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért ették a múmiákat 500 éven át?

Hirdetés

Miért ették a múmiákat 500 éven át?

A mumifikálódott testekből kinyert anyagokat évszázadokon át fogyasztották európai őseink abban a hitben, hogy gyógyhatással bírnak. Az őrölt múmia a leghatásosabb gyógyszer hírében állt a 12. században.

Antibiotikumok még nem voltak, de fájdalmak és kórságok igen, fejfájás, pestis, daganatok, ezeket is kezelni kellett valamivel. Úgyhogy az orvosok az egyiptomi halottak koponyáit, csontjait és húsát őrölték porrá és írták fel a betegségek gyógyítására. Mary Fissell orvostörténész szerint régen azt tartották gyógyászatilag hasznosnak, ami látható hatást váltott ki a szervezetből, ideális volt, ha egy gyógyszer tisztító, ürítő folyamatokat okoz. Az emberi maradványok elfogyasztása, nem is csoda, de hányást váltott ki mindenkiből, úgyhogy rettentő sikeresnek számított.

De népszerűségüket az ősi tudáshoz és bölcsességhez kapcsolódásuk is magyarázza, sőt vannak olyan tudósok is, akik párhuzamot vontak a katolikus Eucharisztiával, ahol Krisztus testét az átlényegülésbe vetett hiten keresztül a lelki jólét érdekében nyelik le.

Hirdetés

A múmia-gyógyászat egyik legkomolyabb híve II. Károly angol király volt, aki saját készítésű emberi koponya-tinktúráját hordta magával Királycseppek néven. Igen, a királyi és társadalmi elit számára a múmiaevés bevett gyógyászati eljárás volt, már csak exkluzivitása miatt is – hisz mi hathatna jobban a beteg arisztokrata szervre, ha nem egy fáraó teste?

Szkeptikusok és csalók

Persze, nem mindenki volt meggyőződve a morbid szokás jótékony hatásairól, Guy de la Fontaine például, a navarrai király egyik orvosa a 16. században simán felhasználta kortárs egyiptomi halottak testét is a gyógyszerkészítéshez. Majd „ősi, múmia-gyógyerővel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/06/21/mumia-gyogyszer-bolcsesseg-napoleon-egyiptom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …