2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért érezzük már évezredek óta a szerelmet?

Hirdetés

Miért érezzük már évezredek óta a szerelmet?

Dalok, versek, regények, filmek garmadája tárgyalja a szerelem témáját, mióta világ a világ. De mi a tudományos magyarázat erre a mindenkit foglalkoztató jelenségre?

Az elmúlt ötven év pszichológiai kutatásai azt vizsgálták, hogy mi a különbség aközött, hogy valakit kedvelünk, szeretünk vagy valakibe szerelmesek vagyunk – írja a Conversation. Ha kedvelünk valakit, pozitív gondolatokat és érzelmeket, melegséget táplálunk iránta, és keressük a társaságát. Ez a definíció leginkább a barátságra igaz. Ha viszont szeretünk valakit, ugyanezeket az érzelmeket tapasztalhatjuk, de még társul hozzájuk a törődés és az elkötelezettség mélyebb érzése is. Ezek lehetnek a szülők gyerekeik iránti komplex érzései.

Én szerettelek téged, te szerelmes voltál belém. A kettő nem ugyanaz

– hangzik el a finom distinkció François Truffaut filmjében, a Szomszéd szeretőkben, ahol Fanny Ardant és Gérard Dépardieu képtelen szabadulni őrült szerelmi körükből. 

Hirdetés

A szerelmes állapot azonkívül, hogy minden eddig felsoroltat tartalmaz, még a szexuális izgalom és vonzódás érzésével is kiegészül. De nem minden szerelem egyforma!

A szerelem rejtett csillagrendszere

A szerelemre jellemző pszichológiai jelek rokoníthatók az obszesszióval, a megszállottsággal: a tudatmező beszűkülése, az egy személyre, gondolatra való fókuszáltság „nem normális” állapot.

Pierre Janet, a pszichológia egyik alapítója úgy írta le a szenvedélyt, mint amely az őrülethez hasonlít mind eredetét, mind fejlődését, mind pszichodinamikai mechanizmusát tekintve. A szenvedélyes szerelemben – Janet követője, Freud szerint – az én kiüresedik a tárgy javára, amely egyre grandiózusabbá válik. Aki szeret, azt tapasztalhatja, hogy énje eltűnik vagy elhalványul ideálja árnyékában. Ez egyfajta narcisztikus stratégia: azáltal, hogy a szerelem tárgyát felmagasztalja, az én saját egyensúlya is helyreáll.

A pszichológusok egységes álláspontja, hogy a legintenzívebben a serdülőkori szerelem tombol, mert az agy ilyenkor fokozottan termeli a tesztoszteront, a progreszteront és az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/03/szerelem-racio-tuleles-pszichologia-freud/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szexuális úton terjedhet a majomhimlő, az Egyesült Királyság új és ritka betegsége

Szexuális úton terjedhet a majomhimlő, az Egyesült Királyság új és ritka betegsége

Az Egyesült Királyságban a majomhimlő kitörésére azelőtt sosem volt példa, és hiányos a tudás a …