2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Hirdetés

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Az olimpia eredetileg egy atlétikai és vallási ünnep volt, amelyet Zeusz főisten tiszteletére rendeztek Olimpiában, az ősi Elis város közelében egy völgyben. Legalábbis most úgy gondoljuk, hogy a hellén istenkirály állt a háttérben, de hogy pontosan mi lehetett az eredeti motiváció, az a múlt ködébe vész.

Időszámításunk előtt 776-tól időszámításunk szerint 393-ig összesen 292 olimpiát rendeztek, és ezek mindegyikén a győztesek zöld pálmaágat vittek el. A továbbjutók az utolsó napon babérkoszorút, a bajnok pedig olajfakoszorút kapott, amelyet egy kisfiú vágott le aranykéssel a szentnek tartott fáról.

GettyImages-51136296

Fotó: Milos Bicanski / Getty Images Hungary

Az ágak és koszorúk mellett azonban később megjelent az ezüstérme, amit a nyertes kezébe nyomtak, a második helyezettébe pedig bronzérmet.

Hirdetés

De miért éppen ezüst és bronz? És hol volt az arany, az egyik legrégebb óta ismert ragyogó nemesfém?

Hajós Alfréd kétszeres olimpiai bajnok két olajfaágat és két ezüstérmet hozott haza Athénból, az első újkori olimpiáról. 1896-ban ugyanis szigorúan igazodni próbáltak az ókori játékokhoz, ezért hiányzott az arany is.

Négy évvel később Párizsban a bajnokok többsége medált sem kapott. Semmiféle egységes szabály nem volt ekkor még, a szervezők fantáziájára volt bízva, mivel tüntetik ki a győzteseket.

A franciák kupákban, serlegekben, trófeákban, értékes műalkotásokban gondolkodtak.

Aztán elérkezett 1904, az amerikai St. Louis közelében rendezett harmadik újkori olimpia, ahol előhozakodtak az arany-, ezüst- és bronzérem mesterhármasával. Annyira megtetszett ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy utólag a két korábbi olimpia első három helyezettjeinek is kiutalták az újfajta érmeket. 

Kik ők valójában?

Miért éppen arany, ezüst és bronz? És nem mondjuk kristály vagy ékkő?

A bronz tulajdonképpen réz, amit egy kevéske ónnal ötvöznek. Mezopotámiában vagy az ókori egyiptomi civilizáció korai időszakában még rezet használtak. Szerszámnak éppen hogy csak alkalmas volt ez a puha fém, állandóan ki kellett kalapálni, meg kellett élesíteni a rézfegyvereket, munkaeszközöket. Azért persze sokkal jobbak lehettek a kőszerszámnál, mert piramisokat húztak fel rézvésőkkel.

A bronz hatalmas ugrás volt a rézhez képest:

az ókori görög Mükénében Homérosz Iliászának és Odüsszeiájának hősei már bronzfegyverekkel csörtettek, amelyek messze keményebbek és szilárdabbak voltak rézből öntött társaiknál.

Amikor megnézzük az elemek periódusos rendszerét, és megkeressük ezeket a fémeket (Cu, Ag és Au), különös dolog derül ki: mindhárom elem ugyanabban az oszlopban (1B) található (atomszámuk 27, 49 és 79). A periódusos rendszer ugyanazon oszlopában található elemek pedig

nagyon hasonló tulajdonságokkal bírnak.

Például nem bomlanak el, ezért is lelhetők fel elemi formában a természetben. A belőlük készült medálok tehát az idők végezetéig megmaradnak. Legfeljebb a bronz kap egy kis zöld patinát, az ezüst pedig elfeketedhet, de könnyen fényessé varázsolhatók, az ezüstöt például elég csak meglocsolni egy kis kólával.

Jesse Owens négy aranyat nyert Berlinben 1936-ban. Hármat futásban, egyet távolugrásban. Hitler őrjöngött, hogy egy afroamerikai brillírozik a náci olimpián, és nem gratulált neki

Jesse Owens négy aranyat nyert Berlinben 1936-ban. Hármat futásban, egyet távolugrásban. Hitler őrjöngött, hogy egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/24/miert-eppen-aranyat-ezustot-es-bronzot-osztanak-az-olimpian-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …