2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért ennyire fura a teniszben a pontozás?

Hirdetés

Miért ennyire fura a teniszben a pontozás?

A tenisz mindig is úri játék volt, pedig egyáltalán nem kellett volna ilyenné válnia. Eredete ugyanis egy középkori francia labdajátékra, a jeu de paume-ra (tenyérjáték) vezethető vissza. Márpedig adja magát, hogy egy tollal, kóccal, szalmával, vagy bármivel tömött labdacsot kézzel ütögessünk egymásnak.  Ehhez nem kell módosnak lenni, szükségtelen sürgölődő inas sereg, díszes öltözék, elég egy barna daróc hacuka is.

Andy Murray és Novak Djokovic mérkőzése 2013. július 7-én

Andy Murray és Novak Djokovic mérkőzése 2013. július 7-én

Fotó: David Ashdown / Getty Images Hungary

Mégis a játék valamiért futótűzként terjedt el francia nemesek körében a XIV. században, olyannyira, hogy, mint minden más francia hóbortot, ezt is pillanatok alatt utánozni kezdték Európa szerte. 1596-ban már kétszázötven fedett pályát tartottak nyilván Párizsban, és korabeli források szerint körülbelül hétezer embernek adott munkát a játék. Ahogy akkoriban mondták, „több Franciaországban a teniszjátékos, mint Angliában a részeg.”

Hirdetés

Maga a tenisz szó egy alapos félreértésből származik. A velencei Donato Vallutti Krónikájában írják, hogy az altopassiói ütközetben (1324) fogságba esett francia lovagok egy tenez nevû játékot prezentáltak.

Nem, nem tenezt mutattak be, hanem az akkor is már közkedvelt jeu de paume-t, amit viszont úgy játszottak, hogy minden adogatáskor a játékosok felkiáltottak, hogy “Tenez!”. Így figyelmeztették ellenfelüket, hogy: “Vigyázz! Fogadd!”

Ez azonban senkit nem érdekelt.

Ilyen néven ismerte a magyar származású nagy cseh-morva író-pedagógus, Comenius Amos János is, aki Sárospataki professzorkodása idején írta meg a világ első iskolai testnevelési könyvét (Orbis sensualium pictus, A látható világ képekben). A tenezt pedig úgy írta körül a nebulóknak, hogy a

laptaverő házban jádzanak laptást, amellyet az egyik elüt, a másik elfog a háló formán csinált lapockával, és ez a nemesek játéka a testnek mozgatására.

Annyira menő játék volt előkelő körökben, hogy maga gróf Széchenyi István is lapockát ragadott.

Grosvenor Robert lorddal játszottam labdát. Adott nekem tizenöt előnyt. Valamennyi játékot megnyertem. A lord végül dühös lett és agyon akart vágni. Erre eldobtam a rakettet és nem játszottam tovább,

írja naplójában, hogyan előzte meg százötven évvel ideges ütődobálásban a műfaj nagymesterét John McEnroe teniszlegendát.

De honnan jön a különcködő pontozás? A 15-30-40? Talán ez is

egyfajta sznob urizálás,

nehogy kicsit is hasonlítson más pórias labdajátékok földhözragadt szabályaihoz, ahol banális módon egy találat egy pontot ér?

A tenisz pontozása igazi rejtély. Annyit bizonyosan lehet tudni, hogy ezek a számok (15, 30, 40) már a középkori tenyeres játékban (jeu de paume) is feltűntek az 1400-as években .

Térfélfoglalás?

Egyes teóriák szerint a különös pontozás a jeu de paume szervarendszeréből jön, ahol 45 láb hosszú volt egy térfél. Ha valaki pontot szerzett, 15 lábnyit előbbre ment. Ha újra, akkor még egyszer 15 lábnyit közelített az ellenfélhez, harmadik nyert pont után pedig nyerte a szettet. Azaz 13 és fél méterről, egy jó széria után, elérte ellenfele térfelét. 

Óraállítgatás?

Más elképzelések szerint 15 többszörösei az óra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/09/01/miert-ennyire-fura-a-tennisz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …